Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a declarat luni seara, la Digi 24, că obiectivul ca România să intre în „antecamera euro” în 2024 este unul foarte „ambițios”, precizând însă că pentru România „nu există„ opțiunea de a nu adera la zona euro, în timp.

Florin CîțuFoto: Guvernul Romaniei

„Pentru România nu există această opțiune, să nu fim în zona euro”, a spus Cîțu, care a precizat însă că, după trei ani de politici pro-ciclice ale PSD, care au deteriorat toate deficitele macro, obiectivul de a intra în mecanismul ERM II - Mecanismul de schimb european, supranumit și antecamera euro, și care presupune ca moneda națională a unei țări să poată fluctua într-un palier de plus/minus 15% timp de doi ani - în anul 2024 este „o variantă foarte ambițioasă”.

Acesta a reafirmat că România își propune un deficit sub 3% în 2022, dar accelerarea acestui ritm ar însemna ca „politica fiscală să devină imediat o frână a economiei”.

Însă „pentru România nu există această opțiune, să nu fim în zona euro”, dar totul „depinde de cât de rapid corectăm ceea ce s-a întâmplat” în guvernarea PSD, a mai spus el.