Fostul premier islandez Geir Haarde va fi citat de un tribunal special, fiind acuzat de "esecuri in responsabilitatile ministeriale" pentru modul in care a administrat criza financiara din 2008, cand principalele trei banci ale tarii s-au prabusit, noteaza BBC. Prabusirea Icesave, ce a afectat mii de cetateni britanici si olandezi, a dus la o disputa inca netransata, privind compensatiile acordate. Haarde, in varsta de 60 de ani, a calificat dosarul drept o "farsa" si o razbunare politica din partea actualei coalitii si a solicitat ca instanta sa nu ia act de acuzatiile aduse.

Eli risca pana la doi ani de inchisoare, daca va fi gasit vinovat. Avocatii sai sustin ca acuzatiile sunt prea vagi pentru a indeplini standardele legale si nu au fost anchetate adecvat.

"Atunci cand a devenit clar ca ne indreptam spre catastrofa (...), datele arata ca au fost facute foarte putine lucruri pentru a o evita", a explicat actualul ministru de finante Steingrimur Sigfusson.

Insa Haarde afirma ca guvernul sau a evitat greselile facute de Grecia si Irlanda, atunci cand a permis falimentul bancilor. "Trebuia sa le lasam. Erau falimentare. Iar acum se dovedeste ca a fost decizia corecta", a spus el.

Tribunalul Landsmour, un organism special care judeca ministrii de cabinet, nu s-a mai ocupat niciodata de vreun caz. Opinia publica este divizata in legatura cu acest dosar - unii oameni considera ca Haarde joaca rolul de tap ispasitor, in timp ce altii cred ca este esential sa fie tras la raspundere dupa colapsul financiar al tarii.