Presedintele celui mai mare grup de lobby al oamenilor de afaceri din Elvetia a reiterat duminica apelul adresat Bancii Centrale sa fixeze temporar o tinta pentru cursul de schimb a opri aprecierea puternica a francului. Oamenii de afaceri elvetieni atrag atentia ca au nevoie de un curs de peste 1,2 franci pe euro pentru a supravietui, scrie agentia Reuters.

"Vrem ca banca centrala sa-si stabileasca o tinta a cursului de schimb in aceasta criza extraordinara. Companiile au nevoie de o rata de schimb cu mult peste 1,2 franci pentruun euro pentru a putea face afaceri", a declarat pentru SonntagsZeitung Gerold Buehrer, presedintele grupului de lobby Economiesuisse.

"Presupun ca SNB nu se va multumi sa vada cum francul se intareste pana la 1,10 unitati pentru un euro si sa nu actioneze", a spus el.

Pentru a incerca sa contracareze aprecierea record a francului din ultimele saptamani, SNB a redus ratele dobanzilor la zero si incerca sa faca moneda mai putin atractiva, prin extinderea rapida a depozitelor la vedere ale bancilor.

Aceste masuri au ajutat euro sa se aprecize spre 1,20 franci, dar a coborat din nou saptamana trecuta catre 1,10 franci, pe fondul unor noi temeri privind criza datoriilor zona euro si starea de sanatate a economiei globale.