Eurodeputatii aduc amendamente substantiale la propunerea Comisiei Europene de directiva in domeniul creditelor ipotecare. Noutatile introduse in raportul prezentat saptamana trecuta Comisiei pentru afaceri economice si monetare din Parlamentul European se refera la educatia financiara a cetatenilor, mai buna informare si protejare a debitorilor si monitorizarea pietei creditelor ipotecare. Votul acestei comisii este programat pentru inceputul lui 2012, iar prezentarea in plen, abia in primavara.

Raportul prezentat de eurodeputatul Antolin Sanchez Presedo (Spania) contine numeroase amendamente la propunerea de directiva Comisiei Europene care a fost publicata in luna aprilie; avand in vedere faptul ca practicile permisive de creditare au fost unul dintre factorii care au condus la criza financiara izbucnita in 2008.

Criza financiară a arătat că un comportament iresponsabil al participanților la piață poate compromite bazele sistemului financiar, ceea ce duce la pierderea încrederii tuturor părților, în special a consumatorilor, și poate avea consecințe sociale și

economice grave. Numeroși consumatori și-au pierdut încrederea în sectorul financiar, iar unii împrumutați s-au aflat în situația de a nu-și mai putea rambursa împrumuturile, astfel că numărul cazurilor de neplată și de vânzări forțate a crescut", se arata intr-o propunere de Directiva a Comisiei Europene care sa reglementeze creditul ipotecar. Legislatia romana include deja o buna parte din recomandari, fie venite dinspre BNR fie dinspre ANPC.

Cieste mai mult despre intentiile CE

Raportul urmareste sa introduca anumite standarde pe teritoriul Uniunii Europene, fara a impune totusi o abordare identica, arata un comunicat al Comisiei pentru Afaceri Economice si Monetare din PE.