PIB-ul pe primele 6 luni: 233,7 miliarde de lei, mai mare cu 1,6% fata de primul semestru din anul trecut

de DP     HotNews.ro
Marţi, 6 septembrie 2011, 10:12 Economie | Finanţe & Bănci

Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul II 2011 a fost de 126,99 miliarde de lei (preturi curente), in crestere - in termeni reali - cu 1,4% fata de trimestrul II 2010, arata INS intr-un comunicat remis marti HotNews.ro. Potrivit principalului institut de analiza statistica, industria a inregistrat cea mai mare crestere a volumului de activitate cu 4,9%, urmata de agricultura, vanat si silvicultura, pescuit si piscicultura. Reduceri ale volumului de activitate s-au inregistrat in constructii (-1,9%) si in alte activitati de servicii (-5,5%).

Din punctul de vedere al utilizarii Produsului Intern Brut, in trimestrul al doilea 2011 cererea interna a crescut cu 2,4 procente, comparativ cu acelasi trimestru din anul 2010. Consumul final total s-a redus cu 0,7%, atat ca urmare a diminuarii volumului cheltuielilor pentru consumul final al gospodariilor populatiei cat si a volumului cheltuielii pentru consum final a administratiilor publice, ambele cu 0,7 procente.

Un efect negativ asupra PIB l-a avut evolutia exportului net ca urmare a cresterii mai accentuate a volumului importurilor de bunuri si servicii (+7,7%) comparativ cu cea a volumului exporturilor (+6,3%).
 
Produsul Intern Brut estimat pentru primele 6 luni din acest an a fost de 233,71 miliarde lei (preturi curente), in crestere - in termeni reali - cu 1,6% fata de semestrul I 2010.

Cresterea a fost determinata, in mod semnificativ, de majorarea volumului de activitate si, in consecinta, a valorii adaugate brute din industrie (+7,3%), agricultura, vanat si silvicultura, pescuit si piscicultura (+2,5%) si comert,  repararea automobilelor si articolelor casnice; hoteluri si restaurante; transporturi si telecomunicatii (+1,0%).

Consumul final total s-a diminuat cu 1,7% in semestrul I 2011, comparativ cu perioada corespunzatoare din anul precedent, in special pe seama reducerii, cu 5,2% a cheltuielii pentru consumul final a administratiilor publice. Formarea bruta de capital fix a inregistrat o scadere cu 1,7 puncte procentuale.


Citeste mai multe despre   
Jurnal​ din Israel

FOTOGALERIE Tel Aviv: artistic si sofisticat

Tel Aviv e un oras nou pornit de la un port vechi si are un tip de sofisticare, nearoganta, care-l face definitiv interesant. Arhitectura lui, accentele moderne, tusele europene, aspiratiile americane, muzeele, casele memoriale permit calatorilor sa traiasca in el si o experienta culturala. Spiritul relaxat al orasului si umorul generatiei tinere din Tel Aviv se traduce uneori in mici capodopere in culoare pe ziduri. Unul dintre cele mai bune, amuzante si interesante tururi e cel din cartierul florentin, cunoscut ca partea boema a orasului.

1122 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Marţi