Marti, Banca centrala elvetiana a publicat un comunicat prin care anunta decizia de a fixa cursul francului la un nivel minim de 1,2CHF pentru un euro. "Supra-evaluarea francului elvetian ameninta economia elvetiana si mareste riscul unui proces deflationist", se arata in anuntul SNB. "Cu efect imediat, nu va mai fi tolerata o rata de schimb mai coborata de 1,20 CHF pentru un euro. Chiar si la acest nivel francul este in continuare ridicat si ar trebui sa mai slabeasca. Daca va fi nevoie, SNB va lua si alte masuri" se arata in comunicatul Bancii Elvetiei.

UPDATEReactia Bancii Bentrale Europene a venit la numai cateva minute de la anuntul facut de elvetieni. "Consiliul Guvernatorilor a fost informat de Swiss National Bank in legatura cu decizia sa (...) si a luat nota de aceasta decizie luata sub propria sa responsabilitate

Pietele valutare au reactionat imediat la anuntul facut de bancherii centrali elvetieni. Euro s-a apreciat fata de

curs chf

curs chf

Foto: Hotnews

franc, iar leul se tranzactiona la 3,55 unitati pentru un franc, fata de paritatea de 3,85 de unitati, inainte de anuntul SNB. Cursul leu/franc elvetian nu e stabilit in mod direct, ci in functie de paritatea leu/euro si euro/franc.

Cresterea continua a ingrijorarilor privind criza datoriilor in Europa si asteptarea unor noi masuri de stimulare a economiei de la Fed au determinat investitorii sa se aleaga din nou un refugiu sigur, francul elvetian, spun analistii citati de Reuters.

"In timp ce SNB doar ameninta ca va opri deprecierea francului este putin probabil ca investitorii sa fie descurajati semnificativ sa renunte la siguranta oferita de aceasta moneda", explica Omer Esiner, analist de piata la Commonwealth Foreign Exchange din Washington.

La jumatatea lunii august, SNB anuntase noi masuri pentru a opri aprecierea masiva a francului.

Aproximativ 50.000 de romani au credite in franci elvetieni insumand circa 3,2 miliarde de euro. Rata lor lunara la banca s-a dublat fata de 2007.

Elvetienii au fost nevoiti sa ia masuri de depreciere a monedei nationale intrucat supraevaluarea acesteia ar afecta grav economia. Turismul scazuse puternic (de la un grad de ocupare hoteliera de 70%, acesta a scazut la 40%), iar salariile celor care aveau contracte in euro scazusera consistent.

In Europa de Est, aprecierea francului ii loveste pe cei imprumutati in aceasta moneda, cei mai loviti fiind maghiarii (ponderea imprumuturilor in CHF fiind de 34%), soldul creditelor in franci fiind in jurul a 36 miliarde CHF. Nu ei sunt cei mai indatorati in aceasta moneda din Europa, ci austriecii, ale caror credite totalizeaza 81 mld CHF, urmati de germani-60 mld CHF si polonezi-53 mld CHF. Romanii stau "bine" in clasament, avand o pondere a imprumuturilor in CHF de circa 5%.

Citeste si care e potentialul maxim de apreciere a francului elvetian