BNR a cotat marti un euro la 4,251 lei, usor mai apreciat comparativ cu cotatia din ziua anterioara (4,24 lei pentru o unitate a monedei unice) in vreme ce francul elvetian a ajuns la 3,53 lei fata de 3,81 lei, la cat fusese cotat luni de banca de emisiune. Dealerii bancilor comerciale spun ca masura luata de Banca elvetiana, desi administrativa, va fi pozitiva pentru moneda romaneasca.

"In prima jumatate de ora de la deschidere, leul a ajuns sa se tranzactioneze la 4,26 pe fondul unei aversiuni la risc extrem de ridicate. Imediat dupa anuntul facut de SNB, tranzactiile au inceput sa se reaseze, tranzactiile facandu-se la un curs de 4,25 lei/euro, chiar daca volumele au fost modeste", a declarat pentru HotNews.ro dealerul unei banci comerciale. Un alt dealer a mai declarat ca volatilitatea leului este mai mica decat a altor monede din regiune. "Ungaria sau Polonia au o expunere mai mare pe CHF, asa incat miscarile au fost mai de amploare. Amplitudinea miscarilor leului a fost mai redusa", a explicat dealerul celei de-a doua banci.

Pentru dolarul american, BNR a afisat un curs de referinta de 2,9992 lei/dolar, usor mai mic fata de nivelul de 3,0025 lei/dolar din sedinta anterioara.

Pe piata monetara, dobanzile pe termen foarte scurt au scazut fata de sedinta precedenta, situandu-se sub rata dobanzii de politica monetara, de 6,25% pe an.

BNR a afisat in prima parte a zilei un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 4,70% pe an, fata de 4,88% in sedinta precedenta, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a coborat la 5,20% pe an, de la 5,38% in sedinta anterioara.

"Randamentele implicite ale swap-urilor valutare O/N au continuat sa inregistreze scaderi ieri si s-au tranzactionat in jur de 4,5%. Aceasta scadere a fost vizibila la nivelul ratelor pentru scadenta de o luna ce au pierdut 10pb pana la 5,1%, in timp ce cele pentru scadenta de un an au ramas aproape neschimbate la 4,9%. In timp ce ratele de dobanda pe termen scurt mai pot inregistra scaderi, nu credem ca pentru scadente mai lungi se vor inregistra scaderi importante avand in vedere evenimentele din zona euro.

MF a emis ieri titluri de stat la un an in valoare de un miliard RON dar a platit un randament mai ridicat - 6,73% fata de precedentul 6,64%. Aceasta a fost o surpriza mai putin placuta, dar mai importanta este poate imbunatatirea cererii. Aceasta a fost vizibila atat la nivelul tuturor ofertelor, cat si la randamentul mediu pentru toate ofertele (ce s-a situat la 6,90%, nivel cu 14pb mai scazut decat cel inregistrat la licitatia precedenta cand toate ofertele au fost respinse). Nevoile de finantare sunt mari si atentia pentru titlurile pe termen scurt ar putea pune o presiune usor ascendenta asupra randamentelor certificatelor de trezorerie", se arata si in raportul de cercetare al ING Bank.