Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

​Banca Nationala a Elvetiei limiteaza cursul francului la nivelul 1,2 CHF pentru un euro

Banca centrala elvetiana a fixat cursul francului la un nivel minim de 1,2 franci pentru un euro. Masura fara precedent in istoria recenta a tarii, a fost justificata prin faptul ca "supra-evaluarea francului elvetian ameninta economia elvetiana si mareste riscul unui proces deflationist", arata Banca centrala de la Zurich. "Daca va fi nevoie, vom lua si alte masuri" precizeaza comunicatul Bancii Elvetiei. Pietele valutare au reactionat imediat la anuntul facut de bancheri. Euro s-a apreciat fata de franc, iar leul se tranzactiona la 3,55 unitati pentru un franc, in scadere fata de 3,8 cat era inainte de anunt. Aprecierea fracului s-a produs in ultimele trei luni de zile continuu din cauza ingrijorarilor privind criza datoriilor din Europa si asteptarea unor noi masuri de stimulare a economiei americane - toate au determinat investitorii sa aleaga un refugiu sigur, francul elvetian. Indirect, moneda foarte puternica a insemnat foarte multe probleme pentru Elvetia. De asemenea, cursul de schimb crescut i-a afectat si pe cei aproximativ 50.000 de romani care au imprumuturi in franci elvetieni - echivalentul a 3,2 miliarde de euro. Rata lor lunara la banca s-a dublat fata de cea platitia in urma cu trei ani.

Restrictii la creditare: garantii de 133% pentru creditele de consum si avans de minimum 30% pentru creditele imobiliare in euro

Banca Centala Europeana anunta noi propuneri pentru acordarea creditelor. Astfel, imprumutul ipotecar in valuta va fi dat cu mult mai multa atentie ca pana acum, iar bancile vor fi obligate sa dea clientilor exemple care sa arate cu claritate cum pot afecta modificarile cursului de schimb cuantumul ratelor, se arata intr-un proiect de Directiva a Comisiei Europene. Potrivit actului, bancile vor fi obligate sa ruleze "cel mai negru" scenariu care s-ar putea materializa. Criza financiara a avut un impact puternic asupra cetatenilor din Uniunea Europeana iar cei care s-au confruntat in mod direct cu consecintele acestei situatii au fost consumatorii. Pe masura ce imprumuturile au devenit din ce in ce mai greu de rambursat de catre imprumutati, numarul cazurilor de neplata si de executare a ipotecilor a crescut. Imprumuturile ipotecare pentru locuinte in UE se ridica la aproape 6.000 de miliarde de euro, ceea ce inseamna aproximativ jumatate din PIB-ul UE. Si la nivelul Romaniei Banca nationala pregateste o inasprire a conditiilor de creditare. Sunt vizate imprumuturile de consum, care vor avea o scadenta de cel mult cinci ani, iar clientii trebuie sa aduca garantii de 133% din valoarea imprumutata, in timp ce la finantarile imobiliare in euro avansul va fi de cel putin 30%.

ANOFM: Numarul total al somerilor inregistrati in august a fost de 437.811 de persoane. Cu 2.659 de persoane mai mult decat in iulie

Numarul somerilor a crescut luna trecuta. Rata somajului inregistrat la sfarsitul lunii august, la nivel national, a fost de 4,80%, mai mare cu 0,03 puncte procentuale decat cea din luna iulie. Numarul total al somerilor inregistrati in evidentele agentiilor judetene pentru ocuparea fortei de munca a fost de 437.800 de persoane, cu peste 2.600 persoane mai multe fata de finele lunii anterioare - arata datele Agentiei nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca. In ceea ce priveste rata somajului inregistrat pe sexe, in randul barbatilor aceasta a scazut in august fata de iulie, in timp de in randul femeilor somajul a fost in crestere. Cu toate acestea, numeric vorbind, sunt mai multi barbati fara un loc de munca, in comparatie cu femeile aflate in aceeasi situatie. Scaderi ale ratei somajului se inregistrează in 14 de judete şi in municipiul Bucureşti, cele mai importante fiind in: Bacau, Iasi si Sibiu. Cele mai ridicate niveluri ale ratei somajului au fost atinse in judetele Vaslui, Teleorman si Dolj. Din totalul celor care nu au locuri de munca, 150 de mii au primit indemnizatie de somaj.