Institutul National de Statistica a publicat marti evolutia detaliata a PIB in al doilea trimestru din 2011, astfel incat putem analiza performanta fiecarui sector in parte. Care au fost sectoarele care au avut o contributie pozitiva, ce sectoare au tras economia in jos si care sunt perspectivele pentru trimestrele urmatoare, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.

Evolutia PIB pe categorii de resurse

1. Agricultura – a crescut cu 3,4% fata de anul trecut, si cum ponderea acestui sector in PIB a fost de 4,3%, rezulta ca aportul la cresterea economica in T2 a fost de 0,15 puncte procentuale.

In acelasi timp insa, circa 80% din valoarea adaugata generata in agricultura se inregistreaza in T3 si T4, si cum productia agricola a fost una de exceptie in acest an, in S2.11 impactul asupra cresterii PIB va fi mult mai mare.

2. Industria – a crescut cu 4,9% in T2, sub ritmul de crestere de 10,1% din T1. Cum ponderea acestui sector in PIB a fost de 30,9%, aportul la cresterea cresterea economica totala a fost de 1,5 puncte procentuale.

Sectorul industrial a scos Romania din recesiune, dar este de asteptat ca ritmul de crestere sa scada in trimestrele urmatoare pe fondul incetinirii ritmului de crestere a exporturilor.

3. Comertul – a crescut pentru al doilea trimestru consecutiv, ritmul anual de crestere ajungand la 0,9%, aportul la PIB-ul total fiind de +0,2 puncte procentuale.

Dupa cum se poate observa aici, in iulie, comertul cu amanuntul a inregistrat prima crestere din ultimul an, si cum baza de raportare ramane scazuta, putem spera la o evolutie relativ similara si in urmatoarele luni.

4. Constructiile – au scazut cu 1,9%, aportul la PIB fiind de -0,15 puncte procentuale. Practic, scaderea din constructii a fost anulata de cresterea din agricultura.

La fel ca si in cazul agriculturii insa, cea mai mare parte a valorii adaugate generate anual (circa doua treimi) se inregistreaza in S2, astfel incat ce se va intampla in lunile urmatoare este foarte important. In iulie, volumul lucrarilor de constructii a crescut cu 13,6%, si cu o asemenea performanta este improbabil ca acest sector sa fie pe minus in T3.

5. Activitatile financiare – au generat o valoare adaugata cu 0,3% mai mare, fata de scaderea de 3,2% inregistrata in T1. In ultimele luni se simte o usoara revenire a activitatii de creditare, dar ramane de vazut cat de sustenabil este acest trend, mai ales in conditiile in care accesul la credite va fi restrictionat. Ponderea acestui sector in PIB este de 14%.

6. Alte activitati de servicii – aici este inclusa in principal valoarea adaugata generata in sectorul bugetar, scaderea fiind de 5,5% in T2, mai mica fata de cea din T1 (-6,1%). Ponderea in PIB a acestor activitati este de 9%.

7. Impozitele nete pe produs – reprezinta diferenta dintre impozitele pe produs datorate la bugetul de stat (TVA, accize, alte impozite) si subventiile pe produs platite de la bugetul de stat, valoarea acestora inregistrand o crestere de 3,1%, impactul asupra PIB fiind de 0,4 puncte procentuale.

Dintre cele 7 sectoare mentionate mai sus, doar doua au mai ramas pe minus, si este posibil ca in T3 sa mai ramana unul singur (alte activitati de servicii).

Evolutia PIB pe categorii de utilizari

1. Consum final individual efectiv al gospodariilor populatiei – are o pondere de 71% in PIB si a scazut fata de T2.10 cu 0,7%. In T1, scaderea a fost de 1,7%.

Consumul populatiei nu si-a revenit nici in trimestrul trecut, dar cum baza de comparatie in T3 va fi foarte scazuta din cauza masurilor de austeritate luate anul trecut, este posibil sa intram pe crestere in S2.

2. Consum final colectiv efectiv al administraţiilor publice – are o pondere de 7,5% in PIB si a inregistrat o scadere de 1,2%, mult mai mica fata de trimestrul anterior, cand scaderea a fost de 14%.

3. Formarea bruta de capital – a generat un plus de 12.1%, care se traduce printr-un plus de 3,5% la PIB-ul total.

La final

Trimestrul trei a inceput destul de bine, constructiile si comertul inregistrand primele cresteri dupa multe luni de scadere. In acelasi timp, in industrie, ritmul de crestere a incetinit, iar in sectorul agricol putem doar presupune ca valoarea adaugata va creste pe fondul productiei agricole bune.

In ce priveste sectorul guvernamental, in primele 7 luni, deficitul bugetar a fost de 11,3 miliarde lei, iar pentru a atinge tinta de 24 miliarde lei stabilita pentru 2011, guvernul ar trebui sa cheltuiasca 12,7 miliarde lei in doar 5 luni. Daca o va face, si nu va prefera sa incheie anul cu un deficit mai mic decat cel prognozat, atunci impactul asupra PIB in S2 va fi semnificativ.

Una peste alta, dupa o crestere de 1,6% in S1, poate urma o crestere cel putin similara in S2, dar in trimestrele urmatoare, cuvantul de ordine va fi “incertitudinea”. Nu stim daca economia zonei euro, catre care se indreapta cea mai mare parte a exporturilor va intra sau nu din nou pe minus, in timp ce investitiile straine vor ajunge probabil la minimul ultimilor 7-8 ani.

In plus, sa nu uitam ca S2 are o pondere de aproape 60% in PIB-ul anual, astfel incat ceea ce se va intampla in lunile urmatoare este extrem de important pentru performanta intregului an 2011.

Citeste si comenteaza pe Businessday.ro.