Curtea Constitutionala germana a declarat legale, miercuri, ajutoarele promise de Germania pentru a lupta impotriva crizei datoriilor suverane din Zona Euro, dar a somat guvernul sa implice mai mult parlamentul, anunta AFP.

UPDATE Angela Merkel: Curtea Constitutionala a validat politica noastra de sustinere a partenerilor din zona euro.

"Curtea Constitutionala a confirmat in mod clar" drumul urmat de Germania, a declarat cancelarul Angela Merkel intr-un discurs sustinut in fata deputatilor.

Deputatii vor trebui sa aprobe de acum inainte orice ajutor "de mare importanta" acordat de Germania, cel mai mare contributor al planurilor europene de salvare, potrivit decizie judecatorilor.

Judecatorii din Karlsruhe, care trebuiau sa se pronunte asupra legalitatii primului ajutor acordat Greciei in 2010, precum si asupra infiintarii Fondului European de Salvare, au decis ca Berlinul nu a violat constitutia atunci cand a promis sute de miliarde de euro.

Dar judecatorii au reamintit ca puterea bugetara trebuie sa ramana in mainile parlamentului si ca acesta este cel care acorda unda verde "pentru toate masurile de ajutor de mare importanta" consimtite de Germania.

Curtea a apreciat ca guvernul "are obligatia de a obtine in prealabil unda verde" din partea comisiei pentru buget a Bundestagului, camera inferioara a parlamentului, inainte de a-si asuma un astfel de angajament.

Cea mai inalta instanta judiciara a respins astfel plangerile formulate de un grup de economisti eurosceptici si de un deputat conservator, care solicitau o condamnare in bloc a initiativelor cancelarului Angela Merkel.

O decizie contrara ar fi provocat un haos incomensurabil in Zona Euro, unde parlamentele italian, francez si spaniol discuta planuri de austeritate iar finantele grecesti nu pot iesi din derapaj.

Decizia a provocat o apreciere brusca a cursului euro, care a urcat puternic in comparatie cu dolarul, dupa care a revenit la nivelul dinaintea anuntului, de 1,4085 dolari, in jurul orei 06,25 GMT.