Spania a aprobat miercuri "regula de aur" a stabilitatii bugetare, prin care limita de deficit este trecuta in Constitutie, devenind astfel a doua tara, dupa Germania, care introduce aceasta prevedere in legea fundamentala, anunta AFP.

Deja adoptat de deputati, textul proiectului de reforma constitutionala a fost aprobat miercuri si in Senat, cu 233 de voturi pentru si 3 impotriva.

Noua prevedere ar urma sa fie inclusa in legea fundamentala a tarii in termen de 15 zile, cu exceptia cazului - putin probabil in acest moment - in care ar avea loc un referendum, ce ar putea fi organizat daca 10% dintre deputati si senatori cer acest lucru.

Adoptarea textului a fost posibila in conditiile in care principalele doua partide din Spania, Partidul socialist (la putere) si Partidul popular (de dreapta, aflat in opozitie), au cazut de acord asupra acestei reforme constitutionale care instituie "regula de aur" a deficitului, o intelegere fara precedent in acest sens.

Guvernul socialist a obtinut promovarea in procedura de urgenta in Parlament a acestei reforme, pentru ca ea sa fie adoptata inainte de dizolvarea celor doua camere legislative, programata pentru 27 septembrie, in vederea organizarii alegerilor anticipate din 20 noiembrie.

Reforma stabileste ca o valoare limita a deficitului bugetar va fi impusa administratiilor publice, cu exceptia cazurilor de "catastrofa naturala, recesiune economica sau situatii de urgenta extraordinare". In aceste cazuri, limita poate fi depasita, dar numai cu acordul camerei inferioare a Parlamentului.

Reforma constitutionala va fi insotita de o lege organica, ce urmeaza sa fie adoptata pana la 30 iunie 2012, care fixeaza o limita numerica (de 0,4% din PIB) pentru deficitul structural maxim global, incepand cu 2020.

Aceasta reforma constitutionala a fost puternic contestata de principalale sindicate din tara si de aproape toate partidele minoritare, deoarece limiteaza capacitatea fianciara a regiunilor autonome. Mii de persoane au iesit din nou in strada marti seara, la Madrid si Barcelona, pentru a denunta procedura de urgenta si pentru a cere un referendum.

Pe 16 august, Franta si Germania au propus ca cele 17 tari membre ale zonei euro sa adopte, pana in vara lui 2012, asa-numita "regula de aur" privind echilibrarea finantelor publice. Masura a fost deja adoptata de Germania, in 2009, si se afla in proces de aprobare in Franta si Italia.