Bursele europene au deschis ezitant sedintele de joi (Parisul si Londra in scadere, iar Frankfurt pe plus), asteptand discursurile presedintelui american pe tema ocuparii fortei de munca si a presedintelui BCE Jean Claude Trichet. Obama urmeaza sa propuna Congresului un plan de 300 de miliarde de euro care sa duca la scaderea somajului, injectand o nota de optimism in economie. Planul ar include reduceri fiscale şi finantarea unor lucrari de infrastructura care sa sprijine cresterea economica in anii urmatori. Potrivit unui raport de miercuri al FED evolutia economiei americane este mixta, unele state inregistrand o crestere economica modesta, in vreme ce altele au pierdut din avantul primelor luni din an.

Investitorii asteapta de asemenea discursul preşedintelui BCE Jean-Claude Trichet, chiar daca emotiile nu sunt mari- sansele ca rata dobanzii de politica monetara sa fie modificata joi sunt modeste. Rata dobânzii de referinţă a BCE este de 1,5%, după creşterile de 0,25 bp operate în lunile aprilie şi repsectiv iulie.

Economiştii şi investitorii vor fi atenţi să vadă dacă preşedintele instituţiei, Jean-Claude Trichet, va indica faptul că inflaţia este o ameninţare mai mică decât se credea.