Agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a avertizat joi ca ar putea retrograda ratingul Chinei in urmatorii doi ani si exista sanse mai mari ca miciodata sa reduca si calificativul Japoniei, potrivit Reuters.

Andrew Colquhoun, analist in cadrul Fitch, a declarat intr-un interviu acordat agentiei de presa ca ratingul Chinei pentru datoriile in moneda locala ar putea fi retrogradat in urmatoarele 12-24 de luni.

"Ne asteptam la o deteriorare a calitatii activelor bancare. Daca problemele din sistemul bancar evolueaza asa cum ne asteptam sau chiar mai rau in urmatoarele 12-24 de luni, atunci am putea sa reducem ratingul", a spus el.

In luna aprilie, Fitch a revizuit in scadere perspectiva ratingului Chinei pentru datoriile pe termen lung de la stabil la negativ din cauza ingrijorarilor cu privire la stabilitatea financiara a tarii, dupa cresterea rapida a creditarii in ultimii doi ani. Fitch a acordat Chinei calificativul "AA minus", al patrulea cel mai ridicat nivel.

In ceea ce priveste Japonia, Colquhoun a spus ca sunt sanse mai mari ca niciodata ca Fitch sa coboare ratingul Japoniei din cauza datoriei publice, de circa 200% din PIB.

In acest an, atat Standard & Poor's cat si Moody's au retrogradat ratingul Japoniei din cauza temerilor legate de datoria publica ridicata.