Banca Sberbank din Rusia şi acţionarii Volksbank Internaţional AG (VBI) au semnat joi acordul final privind achiziţia integrală a VBI de către Sberbank. Tranzacţia nu include Volksbank România. Preţul convenit este egal cu valoarea contabilă a VBI (multiplicator egal cu 1), urmând să fie stabilit între 585 milioane euro şi 645 de milioane de euro, în funcţie de performanţele de business ale VBI în 2011, se arata intr-un comunicat al Volksbank. Finalizarea tranzacţiei este condiţionată de îndeplinirea unor anumite condiţii, incluzând ieşirea Volksbank România de sub VBI.

  • Tranzacţia reprezintă prima achiziţie a Sberbank în afara CSI

La finalizarea tranzacţiei, Sberbank va prelua şi finanţări acordate de acţionarii VBAG, DZ BANK, WGZ BANK si BPCE în valoare de până la 2,5 miliarde de euro; de asemenea, la finalizarea tranzacţiei, VBAG sau un grup de bănci condus de VBAG vor furniza pentru Sberbank o linie de finanţare de 500 de milioane de euro, pe cinci ani.

Tranzacţia reprezintă prima achiziţie a Sberbank în afara CSI şi este cel mai recent pas în direcţia transformării instituţiei de credit, dintr-o banca locală, într-o importantă instituţie bancară internaţională. VBI, excluzând România, dispune de o reţea 291 de sucursale şi serveşte peste 600.000 de clienţi. Subsidiarele locale ale VBI se află printre primele zece cele mai mari instituţii financiare în Bosnia şi Herţegovina, Croaţia, Cehia, Slovacia şi printre primele cele mai mari 15 instituţii de credit în Ungaria, Serbia şi Slovenia. VBI este prezentă de asemenea în Ucraina, sub supraveghere din Austria. Activele totale ale VBI, fără România, se ridicau la 9,4 miliarde de euro la 30 iunie 2011.

“Achiziţia Volksbank International este un important pas înainte în îndeplinirea strategiei pentru 2014 a Sberbank“, a declarat Herman Gref, CEO şi preşedintele al Boardului Executiv al Sberbank, joi, la Viena. “Ne va oferi acces la pieţele atractive şi în creştere din Europa Centrală şi de Est şi va servi ca platformă pentru creşterea băncii în regiune. Sunt încrezător că cei 600.000 de clienţi ai Volksbank Internaţional şi angajaţii săi vor avea de câştigat de pe urma sprijinului pe care Sberbank îl va acorda VBI şi se vor bucura de noi oportunităţi datorate noii structuri a acţionariatului“.

“Această tranzacţie are o valoare semnificativă pentru acţionarii VBI şi oferă oportunităţi obiective clienţilor şi angajaţilor VBI. Suntem convinşi că Sberbank este potrivită pentru a asigura investiţiile viitoare, necesare pentru a profita de oportunităţile de creştere din ECE. Pentru VBAG, tranzacţia reprezintă un reper important al procesului de schimbare prin care trece instituţia“, a declarat Gerald Wenzel, CEO al VBAG.

Tranzacţia va fi supusă procesului de obţinere a aprobărilor legale în Rusia, Austria şi alte jurisdicţii din Europa Centrală şi de Est în care funcţionează VBI. Părţile se aşteaptă ca tranzacţia să se încheie până la sfârşitul lui 2011.

  • Ce se va intampla cu divizia din Romania a bancii?

Volksbank România va fi scoasă în această lună din participaţiile Voksbank International (VBI), urmând să fie deţinută de un vehicul special al Volksbank AG, după modelul practicat de Erste Bank în cazul BCR, au declarat pentru Mediafax surse din piaţa bancară.

"Va fi un vehicul cu o structură a acţionariatului identică celei de la Volksbank International şi nu va fi acţionar doar Volksbank AG. Transferul este aşteptat să se realizeze până la sfârşitul lui septembrie", a declarat Johann Lurf, preşedinte al Volksbank Romania.

Volksbank are o participaţie de 51% la VBI, în timp ce Banque Populaire Caisse d'Epargne din Franţa şi DZ Bank şi WGZ Bank din Germania deţin fiecare 24,5% din titluri.

Divizia din România are cea mai mare pondere în activele companiei, de 4,7 miliarde euro la sfârşitul lunii martie, fiind urmată de Cehia (2 miliarde euro), Ungaria (2 miliarde euro) şi Slovacia (1,4 miliarde euro).

La sfârşitul anului 2009, grupul austriac Erste a interpus în relaţia sa de acţionar majoritar al BCR, două vehicule cu statut juridic de SRL înfiinţate în acest scop în Austria, EGB Ceps Beteilungen GmbH şi EGB Ceps Holding GmbH.

EGB Ceps Holding GmbH deţine 69,4059% din acţiunile BCR, fiind deţinută la rândul său de EGB Ceps Beteiligungen GmbH, societate aflată integral în proprietatea Erste Group Bank AG.

  • Cine a mai fost implicat in derularea tranzactiei

Société Générale şi J.P.Morgan au fost consultanţi financiar pentru Sberbank. Troika Dialog a fost de asemenea advisor. Citigrup a furnizat o evaluare privind corectitudinea tranzacţiei către Boardul Executiv al Sberbank

Freshfields Bruckhaus Deringer LLP a fost consultantul Sberbank pe probleme juridice, iar due-diligence-ul pe teme financiare şi fiscale a fost derulat de Deloitte.

Ithuba Capital a fost consultantul financiar al VBAG, DZ BANK and WGZ BANK, iar Deutsche Bank a fost consultantul financiar al BPCE.

Schoenherr a furnizat asistenţă juridică pentru VBAG, DZ BANK and WGZ BANK, iar Bredin Prat şi Dorda Brugger Jordis au fost consilieri pe probleme juridice pentru BPCE.