Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

​Romania cauta uraniu in Kazahstan, Iordania si statele africane pentru reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda

Romania cauta uraniu in Kazahstan, Iordania si statele africane pentru reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda. Autoritatile romane sunt in discutii cu mai multe tari, a declarat directorul general al Companiei Nationale a Uraniului, Nicu Popa. Tara noastra trebuie sa caute noi resure de uraniu pentru ca zacamintele exploatabile ale Romaniei sunt spre final. Mai putem asigra uraniu pentru unitatile 1 si 2 de la Centrala de la Cernavoda, dar pentru a acoperi si celelalte doua reactoare trebuie gasite resurse in afara tarii, a declarat oficialul. Acesta a catalogat problema identificarii de noi resurse drept "destul de apasatoare". Si asta pentru ca in acest moment "productia mondiala este de 50.000 tone, iar consumul de 67.000 tone", a spus Popa. Potrivit acestuia, fiecare stat incearca sa procure combustibil si sa-l stocheze. In prezent, in tara noastra sucursala de la Feldioara livreaza uraniu pentru unitatile 1 si 2 de la Cernavoda din rezervele realizate incepand cu anul 1978, iar metalul radioactiv va fi necesar functionarii celor doua reactoare - inca 40, 50 de ani - cat este durata de viata a acestora, a mai spus directorul Companiei Nationale.

Rezervele dovedite de gaze romanesti vor fi epuizate in 10 ani, iar cele de titei in 14 ani

Rezervele dovedite de gaze romanesti vor fi epuizate in urmatorul deceniu si jumatate. Potrivit celor mai noi estimari facute de Agentia Nationala pentru Resurse Minerale, tara noastra ar putea termina zacamintele de gaze in 10 ani, iar cele de titei in 14 ani, a declarat pentru HotNews.ro presedintele Agentiei, Alexandu Pătruţi. Intre timp ar putea fi insa descoperite noi rezerve, sanse mari in acest sens fiind mai ales in domeniul gazelor naturale, a precizat oficialul. Acesta a mai spus ca o nou runda de acordare a licentelor de explorare petroliera ar putea avea loc anul viitor, urmand sa fie scoase la licitatie zeci de perimetre. Estimarile facute in anul 2006 aratau ca rezervele de titei vor fi epuizate in 14 ani, iar cele de gaze in 15 ani.

BCE a mentinut dobanda cheie la 1,5% si a revizuit prognozele de crestere economica pe 2011 si 2012

Banca Centrala Europeana a mentinut dobanda de politica monetara nemodificata, respectiv la valoarea de la 1,5 puncte procentuale. Decizia vine pe fondul incertitudinilor cu privire la evolutia zonei euro si a atacurilor de panica de pe pietele de capital. Bancherii ar trebui sa reduca dobanda cheie daca in lunile urmatoare conditiile pietei se deterioreaaza, desi recent tot ei estimau o majorare a dobanzii de politica monetara. Totodata, Banca Europei a revizuit in sens negativ prognozele cu privire la cresterea economica din zona euro pe 2011 si 2012. Institutia se asteapta acum la o crestere economica de 1,6% anul acesta, dupa ce in iunie estima un avans de 1,9%. Pentru anul viitor, banca vede o crestere de 1,3%, comparativ cu 1,7% in prognoza anterioara. Asteparile cu privire la inflatia din zona euro se mentin neschimbate.

OECD: Riscul revenirii recesiunii a crescut

Perspectivele de crestere ale economiilor dezvoltate se deterioreaza, arata o nota publicata de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica. Institutia considera ca in tarile G7 (mai putin Japonia) cresterea din a doua jumatate a anului va fi mai mica de un procent. "Cresterea este de fapt mult mai lenta decat anticipam acum trei luni si riscul de a asiata la o crestere negativa in perioada urmatoare a crescut", a declarat economistul sef al Organizatiei, Pier Carlo Padoan.