Ministrul grec al Finantelor, Evanghelos Venizelos, a anuntat duminica masuri suplimentare de austeritate pentru 2011, in valoare de aproximativ "doua miliarde de euro", pentru a preveni derapajul conturilor publice, asa cum solicita UE si FMI pentru a mentine ajutoarele financiare pentru aceasta tara, anunta AFP.

Pentru ca tara sa-si respecte angajamentele, exista "pentru 2011 o lipsa de venituri de circa 2 miliarde de euro, care trebuie umpluta" si "singura masura eficienta este o taxa speciala asupra proprietatii imobiliare", a spus ministru, intr-o declaratie transmisa in direct de televiziuni.

El a subliniat ca acest "nou efort national" este indispensabil in fata "atmosferei" nefaste din strainatate in ceea ce priveste Grecia, unde s-au relansat zvonurile legate de intrarea in incapacitate de plati sau de excluderea tarii din Zona Euro.

"Prioritatea noastra imediata este respectarea integrala a obiectivelor bugetare pentru 2011", a spus Vénizélos, avec cu un deficit de 17,1 miliarde "incluzand serviciul datoriei" si "pentru 2012 de 14,9 miliarde".

Ministrul a subliniat ca tara sa va continua sa lucreze cu creantierii internationali (Uniunea Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International), dar a subliniat "o schimbare a peisajului, din cauza pozitiei anumitor tari foarte importante si cu un rol determinant in Zona Euro".