La Sibex, în prima şedinţă în care participanţii au tranzacţionat după noul program, estins până la ora 23.15, investitorii au încheiat 8456 de contracte cu o valoare de 55,52 milioane lei. Ritmul plasamentelor înregistrate după deschiderea bursei din SUA a fost unul bun, în cele peste şapte ore în care s-a tranzacţionat simultan cu piaţa americană înregistrându-se dublarea volumului, se arata intr-un comunicat al Sibex remis marti HotNews.ro

Un aspect important al sesiunii a fost şi lansarea la tranzacţionare a şase noi contracte futures valutare, pe cele mai importante cursuri de schimb din lume, cum ar fi dolar SUA/yen japonez, euro/yen japonez, euro/franc elveţian, euro/liră sterlină, dolar SUA/franc elveţian şi liră sterlină/dolar SUA. Aceste produse noi prezintă avantajul că se pot tranzacţiona direct în lei, pe o piaţă reglementată.

După ce în prima jumătate a şedinţei speculatorii au tranzacţionat pe fondul un scăderi semnificative, extinse asupra tuturor produselor, ulterior cotaţiile futures ale Dow Jones au revenit pe plus. În schimb, cotaţiile DESIF5 şi alte aurului au închis pe scădere.

Derivatul pe indicele Dow Jones Industrial Average s-a menţinut cel mai lichid la Sibex cu 3199 de contracte. Cotaţia pe scadenţa septembrie a închis în urcare cu 61 de puncte iar cea pe decembrie cu 30 puncte, sub influenţa directă a unui „raliu” înregistrat după amiază pe piaţa new-yorkeză, care a împins cotaţiile de pe Wall-Street pe plus doar pentru doua oară în această lună, după ce în cea mai mare parte a şedinţei s-au aflat pe minus, pe fondul temerilor că Grecia este foarte aproape de faliment.

Dintre contractele nou-lansate, s-au înregistrat tranzacţii pe perechile euro/franc elveţian, euro/liră sterlină, liră sterlină/dolar şi dolar/franc elveţian, investitorii testând patru din cele şase noi instrumente, pe scadenţa decembrie. Cel mai lichid a fost simbolul EUR/CHF_RON cu 358 de contracte, cotaţia unei monede unice fiind estimată la 1,1997 franci elveţieni. S-au mai observat câte 60 de contracte pe simbolurile EUR/GBP_RON şi USD/CHF_RON, moneda comună fiind cotată la 0,8611 lire sterline iar dolarul la 0,8745 franci elveţieni.

Pe paritatea liră sterlină/dolar numărul contractelor a fost de 10, moneda din regatul unit fiind cotată la 1,5853 dolari. Tot pe segmentul derivatelor valutare, participanţii au tranzacţionat 714 contracte EUR/USD_RON, cursul dintre cele două monede aflându-se în echilibru.

S-au mai remarcat derivatul pe acţiunile SIF5 cu 2562 contracte şi scăderi pe toate scadenţele respectiv derivatul pe preţul aurului cu 977 de contracte şi scăderi de 2,37 dolari pe scadenţa octombrie şi 1,60 dolari pe scadenţa decembrie.