"Am propus de pilda Finantelor ca in cazul in care procesele lor verbale de control- prin care au aplicat amenzi- sunt anulate, sa plateasca dobanzi pe sumele colectate. S-a respins aceasta propunere, desi e logic si normal ca daca ei incaseaza niste bani si se folosesc de ei, daca se anuleaza procesul verbal sa plateasca o dobanda pe acea suma. Asemenea prevederi opereaza in foarte multe state europene si inseamna o mai mare responsabilizare si o civilizare a actului de control, a declarat Dan Dascalu (Partener, David&Baias).

Potrivit unor surse care au participat la intalnirile cu reprezentantii MFP, negocierile decurg in urmatoarea maniera: „se aseaza la masa, isi noteaza ideile noastre, ne asculta si dau senzatia ca sunt de acord si ca intele ce spunem, dupa care pauza. Revenim cu unj telefon dupa o luna sa intrebam ce sa mai aude si ni se spune ca „se lucreaza”. Dupa inca o luna sunam si aflam ca unii nu au inteles anumite detalii din propunerea de la punctul X. In a treia luna, dupa ce propunerea li s-a detaliat si li s-au dat exemple, aflam ca ea nu a fost adoptata. Ce putem deduce? Ori ca nu inteleg, ori ca e un blocaj politic, din moment ce expertii lor inteleg si sustin ideile, dar undeva sus totul se blocheaza. Pacat de munca si de timpul pierdut”, au declarat pentru HotNews.ro sursele citate.

Dintre toate propunerile pe care le-am inaintat pe marginea Codului de procedura fiscala, o treime au fost respinse, a doua treime ar putea fi discutate in continuare si o alta treime au fost acceptata, a mai spus Dascalu.

Intrebati care au fost argumentele in baza carora o mica parte a propunerilor au fost acceptate, investitorii romani au fost transanti. “Le e teama sa isi assume vreo responsabilitate”, a declarant Gabriel Biris. “Suntem si noi extreme de mirati si de bulversati de faptul ca dup ace, la masa discutiilor, lucrurile par a se contura, in scurta vreme propunerile noastre dispar din actele normative”, a declarat si Ionut Simion, vicepresedintele AMCHAM.

Citeste si Investitorii straini: Procesul de consultare cu reprezentantii Finantelor este mult sub asteptari.