Moneda nationala a continuat sa se deprecieze miercuri in raport cu moneda europeana, pentru a cincea zi consecutiv, iar Banca Nationala a Romaniei (BNR) a afisat un curs de referinta de 4,2886 lei pentru un euro, cu 0,64 bani mai mare decat cel de marti.

Pe piata valutara, leul s-a tranzactionat in sedinta de marti cu o tendinta de depreciere si a inchis ziua la 4,2865 unitati/euro. In prima parte a sedintei de miercuri, aversiunea fata de risc a determinat o depreciere a leului la 4,29 unitati/euro.

"Daca ingrijorarile privind problemele zonei euro se vor amplifica nu excludem posibilitatea ca EUR/RON sa depaseasca saptamana aceasta pragul psihologic de 4,30. Aceasta perspectiva este legata in principal de evenimentele de la nivel global, dar este spijinita totodata de dezinflatie. Aceasta din urma sugereaza ca BNR ar putea permite o depreciere a monedei nationale deoarece ar avea un impact mai redus asupra inflatiei", se arata intr-o nota a ING Bank.

Leul s-a apreciat insa in fata dolarului american, cursul afisat de BNR fiind de 3,1346 lei pentru un dolar, cu 1,05 putin mai mult decat marti.

Comparativ cu francul elvetian, leul a pierdut 0,42 bani fata de referinta din ziua anterioara, ajungand la 3,5631 lei/franc. In acelasi timp, 100 de yeni japonezi au fost cotati la 4,0811 lei, dupa ce in ziua anterioara cursul bancii centrale a fost de 4,0804 lei pentru 100 de yeni.