Erste Grup a propus SIF-urilor sa emita actiuni proprii pentru 80% din titlurile pe care le preia la BCR si sa plateasca in numerar doar pentru o cincime din pachetul reprezentand 24,12% din capital, la cotatia de luni valoarea tranzactiei plasandu-se la 435 milioane euro, transmite Mediafax.

Erste Group a incheiat un acord de principiu cu patru dintre cele cinci SIF-uri -SIF Banat Crisana, SIF Transilvania, SIF Munteania si SIF Oltenia - pentru preluarea unui pachet de 2,61 miliarde actiuni BCR, reprezentand 24,12% din capital, prin mai multe operatiuni care presupun plata in numerar si schimb cu titluri emise de Erste Bank.

UPDATE Presedintele CA si directorul general al SIF Moldova, Costel Ciocea a declarat ca SIF-urile ar fi putut obtine un pret mai bun in negocierile cu Erste pentru actunile BCR daca erau solidare, mentionand ca actionarii SIF Moldova vor decide in privinta ofertei grupului austriac, potrivit Mediafax.

Banca austriaca va plati cash pentru maximum 424.190.702 actiuni BCR la un pret de 1,0385 lei per actiune, precum si numerar pentru maximum 133.676.584 actiuni-profit BCR 2011 (actiuni emise in contul dividendelor aferente lui 2010) cu valoare nominala de 0,1 lei per actiune.

  • "Erste Group Bank anunta incheierea unui acord de principiu cu patru dintre cei cinci actionari minoritari la Banca Comerciala Romana (BCR) - SIF Banat Crisana, SIF Transilvania, SIF Munteania si SIF Oltenia. Dupa finalizarea proceselor de aprobare de la SIF-urile participante, achizitia va fi executata printr-o serie de tranzactii. SIF Moldova poate subscrie la acelasi acord, in cazul in care opteaza pentru acest lucru", se arata intr-un comunicat Erste remis Mediafax.

Erste Group acorda SIF-urilor participante optiunea de a vinde actiunile care nu sunt tranzactionate in 2011, in aceleasi conditii ca si in oferta curenta (Putoption). Aceasta optiune este valabila in 2012 si 2013. La finalul tranzactiei, participatia Erste Group la BCR va creste la 93,52%.

  • "Dat fiind pretul mediu din ultima luna al unei actiuni Erste Group (25,69 euro), valoarea BCR in cadrul tranzactiei reflecta un multiplu al capitalurilor proprii (pret/valoare contabila) de x1,26, in linie cu estimarile pietei pentru bancile romanessi si din Europa Centrala si deEst . Conform RAS, multiplul este de 1,86. Banca independenta de investitii Rothschild confirma obiectivitatea conditiilor financiare ale tranzactiei", se mai arata in comunicatul bancii austriece.

"Strategia noastra a fost intotdeauna sa detinem maximum posibil in filialele noastre si suntem bucurosi sa avem acum aceasta posibilitate si la BCR. In pofida perioadei dificile traversate, Erste Group, ca si investitor strategic, are o viziune pe termen lung si isi mentine increderea si angajamentul fata de Romania", a declarat Manfred Wimmer, Chief Financial Officer, Erste Group.

Acordul prevede ca SIF-urile participante renunte la dreptul de a solicita listarea BCR, precum si la dreptul de a incasa dividende speciale.

La finalul tranzactiei, fiecare SIF participant va detine maximum 1,0% in Erste Group. Participatiile SIF-urilor in cadrul Erste Group sunt supuse unei perioade minime de detinere. Fiecare SIF participant poate tranzactiona maximum 25% din actiunile Erste Group imediat dupa achizitionare, si la fel pe parcursul urmatoarelor intervale de 6 luni, 12 luni si respectiv 18 luni din momentul achizitiei.

Aditional tranzactiei cu SIF-urile participante, Erste Group va continua sa faca anual oferte de cumparare separate actionarilor BCR (0,48%) care au dobandit actiuni rezultate din programul de oferta de actiuni adresat salariatilor, folosind acelasi principiu de calcul ca in anul 2010.

Tranzactia nu modifica fondul comercial al Erste Group. De asemenea, deoarece componenta principala a tranzactiei consta in schimbul de actiuni, impactul negativ asupra capitalurilor proprii Erste Group este de maximum 0,1% datorita emiterii de noi actiuni.

Prin contractul de privatizare, Erste Bank s-a angajat sa listeze BCR in cel mult trei ani de la finalizarea preluarii, respectiv luna octombrie 2009. In august 2009 Erste a semnat cu SIF-urile un acord prin care listarea BCR a fost amanata cel mult doi ani.

In acordul semnat in 2009 se prevede si ca listarea BCR trebuie solicitata fie de cele cinci SIF-uri catre Erste, fie in baza unui acord scris intre Erste si cel putin trei SIF-uri.