Banca elvetiana UBS a "descoperit o pierdere cauzata de o operatiune de trading neautorizata" in sectorul de investitii, anunta banca, intr-un comunicat publicat joi si citat de AFP. Frauda a fost descoperita miercuri, potrivit unei scrisori transmisa de conducerea bancii catre angajati, a carei copie a fost obtinuta de agentia AFP. Intr-un comunicat postat pe site-ul bancii, UBS precizeaza ca estimarea actuala a acestei pierderi este de 2 miliarde de dolari.

UBS, probleme de imagineFoto: Reuters

Din cauza acestei fraude, banca ar putea inchide in pierdere trimestrul III al acestui an. UBS a precizat ca niciun client al bancii nu este afectat de aceasta pierdere. Actiunile bancii cadeau cu 7,2% dupa acest anunt, pe o piata calma, potrivit Reuters.

Conducerea spune ca a informat "pietele de aceasta frauda de aceasta frauda, in conformitate cu legislatia, si o ancheta este in curs". Banca precizeaza in aceasta scrisoare ca "fundamentele bancii nu sunt afectate" de aceasta afacere. UBS cere angajatilor sai sa "continue sa-si sustina clientii", care conteaza "pe ei in aceste vremuri dificile".

Similitudini cu scandalul Kerviel - Societe Generale

Acest scandal aminteste de afacerea Jerome Kerviel, din Franta, ale carui operatiuni neautorizate au provocat o pierdere de 4,9 mld. de euro bancii Societe Generale.

Kerviel a fost condamnat la 5 ani de inchisoare si trebuie acum sa ramburseze 4,9 miliarde de euro fostului sau angajator.

UPDATE Politia londoneza a arestat un barbat suspectat de implicare in aceasta operatiune, anunta Reuters.

Politia a confirmat arestarea unui barbat de 31 de ani, in centrul capitalei, la ora 3:30 a.m. (02:30 GMT) sub acuzatia de "frauda prin abuz de pozitie".

Potrivit presei britanice, suspectul se numeste Kweku Adoboli si lucreaza la departamentul ETF ("Exchange Traded Funds") al UBS din Londra.