Banca Centrala Europeana (BCE) impreuna cu alte banci centrale importante din intreaga lume vor coopera pentru a oferi bancilor comerciale imprumuturi in dolari pe trei luni, pentru a preveni inghetarea pietelor financiare din cauza crizei datoriilor suverane din Europa, potrivit Reuters. BCE a anuntat joi ca va efectua trei operatiuni in perioada octombrie-decembrie pentru a oferi bancilor fondurile de care au nevoie, cu scopul de a preveni orice criza de finantare la sfarsit de an.

"Banca Centrala Europeana a decis, in coordonare cu Rezerva Federala americana, Banca Angliei, Banca Japoniei si Banca Nationala a Elvetiei, sa efectueze trei operatiuni pentru a furniza lichiditati in dolari, cu scadenta de aproximativ trei luni, care sa acopere sfarsitul anului", a anuntat BCE.

Reuters arata ca o serie de banci europene s-au confruntat in ultimele luni cu dificultati in a obtine finantare in dolari, in conditiile in care creditorii au devenit din ce in ce mai "nervosi" din cauza crizei datoriilor din zona euro si a temperarii cresterii economice mondiale.

BCE ofera deja imprumuturi in dolari cu scadenta la sapte zile, iar aceasta facilitate a fost accesata ieri pentru a doua oara in ultima luna. Anterior acestor operatiuni, bancile nu au mai accesat aceasta facilitate din luna februarie.

Anuntul BCE a dus la aprecierea actiunilor bancilor europene si a monedei euro.