Grecia va ramane in recesiune si in 2012, pentru al patrulea an consecutiv, a declarat joi ministrul de finante, Evangelos Venizelos, revizuind estimarile guvernului care se astepta ca economia sa atinga nivelul minim in acest an, potrivit Reuters. Declinul activitatilor economice, influentat si de masurile de austeritate menite sa echilibreze finantele publice, a depasit asteptarile si a impiedicat atingerea tintelor fiscale stabilite cu creditorii internationali ai Greciei.

"Trebuie sa realizam ca recesiunea din ultimii trei ani se va prelungi si in al patrulea. Trebuie sa realizam cat de grava este recesiunea pentru a intelege divergenta fata de proiectiile troicei (UE/FMI/BCE) din mai 2011", a spus Evangelos Venizelos in cadrul unui discurs in Parlament.

Atena a introodus o noua taxa pe proprietatile imobiliare pentru a putea respecta tinta de venituri si cheltuieli si pe cea de deficit de 7,6% din PIB, esentiale pentru continuarea programului de finantare incheiat in mai cu UE si FMI.

Inspectorii celor trei institutii internationale au programata luni o noua vizita la Atena pentru a evalua performantele finantelor publice ale statului elen, inainte eliberarii urmatoare transe din imprumut, de opt miliarde de euro, fara de care Grecia ar putea intra in incapacitate de plata in luna octombrie.