Secretarul Trezoreriei SUA, Timothy Geithner, va discuta vineri cu ministrii europeni de finante solutiile pe care le au acestia pentru a face fondul de salvare a zonei euro mai eficient in combaterea crizei datoriilor, potrivit unor surse citate de Reuters. In cadrul intrevederilor pe care le va avea in Polonia cu ministrii europeni, Geithner va propune ca Fondul European de Stabilitate Financiara (EFSF), in valoare de 440 miliarde de euro, sa fie utilizat intr-un mod similar fondului de urgenta creat de Trezoreria SUA si Rezerva Federala in 2008 pentru a face fata crizei subprime.

Fondul de urgenta al SUA a fost utilizat pentru a sprijini bancile americane, in contextul crizei subprime din 2007-2008.

"Geithner va insista, probabil, asupra importantei pe care mai multe fonduri o vor avea in protejarea marilor economii europene, in special Italia si Spania, si sa gaseasca o solutie pentru Grecia", a declarat un oficial european pentru Reuters inaintea intalnirii de la Wroclaw, din Polonia.

El a mai arata ca unele state ar putea fi deschise la aceasta propunere.

Modelul propus europenilor este TALF (Term Asset-Backed Securities Loan Facility) pe care autoritatile americane l-au utilizat pentru reluarea creditarii. In cadrul acestui program, Fed New York a cheltuit pana la 200 miliarde de dolari pentru a stimula piata titlurilor de valoare garantate prin acordarea, indirecta, de imprumuturi pentru intreprinderile mici si pentru consumatori.