Traderul UBS a pariat pe cresterea francului elvetian si a pierdut. "Am nevoie de o minune", scria pe pagina sade FacebookKweku Adoboli, la cateva minute dupa ce Banca Elvetiei a intervenit in piata si a fortat deprecierea monedei. Tanarul s-a “jucat” cu circa 10 miliarde de dolari. Daca francul ar fi continuat sa se aprecieze, UBS ar fi facut un profit urias. Asa, a pierdut peste doua miliarde. Familia lui Adoboli se declara "devastata". Tatal traderului a plecat la Londra sa isi sustina moral fiul. Lui Oswald Grubel, presedintele de onoare al UBS i se cere demisia. Agentiile de rating "analizeaza" reducerea ratingului UBS. Totul, din cauza goanei dupa bani. Adoboli castiga-fara bonusuri- 350.000 de dolari pe an.

HotNews.roFoto: Hotnews
  • Un tip generos, amator de distractii

E drept, tot Adoboli a fost cel care si-a anuntat superiorii de “gaura” facuta. Acestia au anuntat imediat FSA si FINMA (organismele de supraveghere ale pietelor financiaredin Marea Britanie si Elvetia), dupa care au sunat la Politie. Cele trei agenţii de rating, Standard & Poor, Moodys şi Fitch, a anunţat că sunt pregatite sa reduca ratingul UBS, referindu-se la "punctele slabe ale grupului bancar in privinta gestionarii riscurilor”. Tatal lui Adoboli s-a declarat „stupefiat” de cele intamplate si a plecat la Londra pentru a-si sustine moral baiatul.

Descris ca unom social, generosşi iubitor de distractii, tanarul ghanez estefiul unuiangajat alOrganizaţiei NaţiunilorUnite. El a fosteducatînAnglia, angajandu-se la UBSîn 2006. In 2011, salariul lui era de circa 350.000 de dolari anual, inafara bonusurilor. Lucra in fiecare zi pana tarziu si obisnuia sa organizeze petreceri la care alcoolul curgea in valuri.

La fel ca si traderul francez Jerome Jerviel, Adoboli a lucrat mai intai in back-office, ceea ce i-a permis sa cunoasca vulnerabilitatile sistemului. Scandalul tranzacţiilor neautorizate a şters patru miliarde de lire sterline din valoarea acţiunilor UBS, potrivit MailOnline. De asemenea, pierderile de 2 mld. dolari sunt comparabile cu economiile pe care banca încearcă să le facă concediind 3.500 de angajaţi.

  • Grubel nu vrea sa demisioneze, desi isi asuma o parte din vina

Sefului UBS, Oswald Grübel, i se cere din toate partile demisia. Grubel refuza deocamdata, dar zilele lui la carma celei mai mari banci elvetiene sunt numarate.

Până să fie arestat, Adoboli locuia într-un apartament, de circa 300 de metri patrati pentru care platea 5000 de euro pe luna. El este reprezentat în instanţă de Kingsley Napley, firma de avocatură care l-a apărat pe traderul Nick Leeson, celebru pentru îngenuncherea băncii britanice Barings în 1995.

"Afacerea încă este în curs de investigare, dar estimarea actuală a UBS indică o pierdere în jurul a două miliarde de dolari. Este posibil ca din acest motiv UBS să raporteze pierderi pentru trimestrul trei din 2011. Nici un client al băncii nu a fost afectat", se arată în declaraţia băncii elveţiene, publicate înainte de deschiderea pieţelor bursiere.

Luna trecută banca elveţiană anunţa că va concedia 3.500 de angajaţi pentru a reduce costurile anual cu două miliarde de franci elveţieni.

În 2009, pierderile băncii elveţiene s-au redus la 2,7 miliarde de franci, după pierderile de 21,3 miliarde de franci elveţieni înregistrate în 2008, din cauza efectelor crizei financiare mondiale.

UBS a beneficiat, în luna octombrie 2008, de un plan de salvare în valoare de 60 miliarde de dolari, fonduri alocate de guvernul elveţian