Bugetul pentru anul 2012 trebuie sa ia in calcul o crestere economica de 2 - 2,5%, bazata pe investitii, in conditiile in care “se simte incetinirea ritmului de crestere economica exact pe pietele pe care Romania exporta”, a declarat luni presedintele Traian Basescu, in timpul ceremoniei de depunere a juramantului de catre noul ministru al Muncii, Sulfina Barbu.

El le-a spus mebrilor Guvernului sa nu isi faca “iluzia cresterii economice de 3,5 - 4%” pentru anul viitor daca nu iau “si masuri majore de deschidere de exploatari de metale”.

“Locul in care ne putem replia cel mai rapid pentru crearea de locuri de munca e mineritul care se adreseaza exploatarilor de aur, argint si cupru, al caror pret a crescut mult in ultimii ani si in momentul de fata redeschiderea exploatarilor nu mai necesita subventii. Va cer un singur lucru, curaj! Pe timp de criza, cei care nu au curaj ar face bine sa plece din guvern”, a spus Traian Basescu, intr-o noua pledoarie pentru redeschiderea minerilor care pot redeveni rentabile, in conditiile exploziei preturilor mondiale la metale rare si la materii prime.

El a asigurat cabinetul de tot sprijinul presedintelui, daca Guvernul actioneaza in consecinta: “Va asigur de tot sprijinul meu. Raspund solidar cu voi in fata romanilor daca faceti ce trebuie. Daca nu faceti ce trebuie ma voi distanta de guvern”, a avertizat Basescu.

“Acum, va cer un lucru de care Romania are fundamentala nevoie: crearea de locuri de munca”, a continuat acesta, solicitand din nou elaborarea unui buget care sa “aiba nicio legatura cu alegerile, ci cu realitatea”.

“Daca guvernul va face ce trebuie, va asigur ca aveti mai mari sanse sa obtineti un rezultat bun la alegeri decat daca veti fi un guvern care nu face de frica. Aveti obligatia sa dati drumul la proiecte”, a spus seful statului.

El a notat ca nevoia de actiune este cu atat mai pregnanta cu cat “Europa este destul de framantata si s-a ajuns la situatia in care partide extremiste decid decizii guvernamentale”, comentand recenta decizie a Olandei de a se impotrivi aderarii Romaniei la spatiul Schengen.

“Este un moment de raspantie al Europei si m-as intreba care ar fi fost reactia fata de guvernul Romaniei daca Partidul Romania Mare ar fi conditionat o masura corecta la nivel european”, a adaugat Traian Basescu.

In ceea ce priveste rolul noului ministru al Muncii, Sulfina Barbu, presedintele a notat ca “Romania nu poate suporta in momentul de fata, si cu ata mai putin anul viitor, simultan, un buget pentru sistemul de pensii de stat cu un deficit care se apropie de 4 mld de euro si in acelasi timp programe sociale cu care se cheltuiesc 19 mld de lei, alte 4 mld si ceva de euro”.

“Ingrijorarea nu vine numai din sumele uriase pe care mare parte trebuie sa le imprumutam, ci si din faptul ca in ultimele luni costul creditelor externe a crescut exploziv. CDS-ul pe cinci ani era anul trecut de 260 - 270, acum este de 350 de puncte. Asta inseamna ca aproape devin prohibitive creditele externe in conditiile in care nu micsoram nevoia de imprumut”, a avertizat el.

Traian Basescu a spus din nou ca este imposibil sa fie sustinut un numar de 4,9 milioane de pensionari avand 4,2 milioane de salariati.

Ceremonia de depunere a juramantului, care a avut loc la Palatul Cotroceni, s-a incheiat fara traditionala sampanie, "ca e austeritate", dupa cum a explicat chiar Traian Basescu.