O noua recapitalizare a bancilor europene "ar putea fi necesara" din cauza agravarii crizei datoriilor, a declarat marti Joaquin Almunia, comisarul european pentru concurenta, citat de AFP. El va propune extinderea normelor stabilite de Comisia Europeana in 2008 si 2009 care permit guvernelor sa ofere sprijin financiar pentru sectorul bancar.

"Din pacate, din cauza agravarii crizei datoriilor, noi banci ar putea fi recapitalizate", pe langa cele noua care nu au tercut testul de stres efectuat in luna iulie, a spus Almunia.

In aceste circumstante, el a propus extinderea normelor cu privire la ajutorul de stat, pentru a permite guvernelor sa continue sa ajute bancile.

El a avertizat ca utilizarea fondurilor publice de catre banci trebuie facuta "in ultima instanta" si a incurajat institutiile de credit sa se finantele de pe piata si sa adopte toate masurile posibile, precum vanzarea de subsidiare si limitarea dividendelor, inainte de a apela la sprijin public.

"As prefera sa ne intoarcem curand la regulile normale de concurenta (...) si aceasta a fost intentia mea pana in aceasta vara. Situatia cu care ne confruntam cere insa o extindere a sistemului existent", care permite statelor sa ajute bancile.