Australianul Wayne Swan a fost desemnat miercuri cel mai bun ministru de Finante din lume din acest an de catre revista Euromoney, publicatie de referinta pentru pietele financiare si bancare internationale. Swan nu va pierde ocazia sa-i mustre pe omologii sai americani si europeni a caror "inertie" erodeaza puterea economiilor lor in criza.

Intr-o declaratie de presa el a spus ca titlul sau este"un tribut adusa milioane deaustralienide rand a carormunca grea a facut caeconomia noastra sa fie unadintre cele mai puternicedinlume''.

"Prioritatea noastra au fost intotdeauna locurile de muncacusalarii si conditii decente'', a adaugatdomnulSwan, scrie news.au.

Recompensat cu acest titlu pentru buna gestionare a economiei Australiei, Wayne Swan a promis sa le spuna sefilor bancilor centrale din lume, la viitoarele reuniuni internationale, unde anume au gresit in gestionarea situatiei.

"Cand voi participa la reuniunile G20, FMI si Bancii Mondiale de la Washington in aceasta saptamana, eu nu voi pierde ocazia sa subliniez ca este esential ca europenii sa vorbeasca pe aceeasi voce, sa ajunga la un acord comun", a declarat ministrul la postul de radio australian ABC.

"Nu exista nicio indoiala ca inertia politica joaca un rol important in Europa, dar si in Statele Unite. Ceea ce vedem, in ambele cazuri, este un impas politic", a spus el.

Economia australiana se confunta si ea cu unele probleme a recunoscut Wayne Swan.

FMI a redus de la 3,0% la 1,8% previziunile de crestere a economiei tarii in 2011, reducere semnificativa fata de 3,25% cresterea prognozata de catre banca centrala din Australia. Dar, aceste corectii nu pot fi atribuite unor probleme de guvernare, ci unor factori externi necontrolabili, a sustinut ministrul.

"Cauza acestei usoara scadere este foarte simplu: inundatii si cicloane la inceputul acestui an", a spus el.

Australia s-a confruntat cu intemperii care au influentat foarte mult productia industriala si agricola, ceea ce dus la o contractie e economiei cu 0,9% in primele trei luni ale anului.

Dar, tara rezista mult mai bine in contextul incetinirii economice globale decat cele mai multe dintre marile economii avansate din cauza resurselor sale minerale uriase, scrie sursa citata. PIB-ului a urcat cu 1,2% in al doilea trimestru fata de trimestrul anterior.