Premierul Emil Boc a trasat in cadrul sedintei de Guvern de miercuri principalele obiective pe care sa le urmareasca noii ministri numiti in cabinetul sau: Sulfina Barbu si Leonard Orban. Pentru Sulfina Barbu, ministrul muncii, prioritatile sunt adoptarea Legii Asistentei Sociale de catre Parlament, aplicarea legii privind ajutoarele de incalzire in sezonul rece si pregatirea bugetului privind asigurarile sociale. Leornad Orban, ministrul Afacerilor Europene, va avea ca principale sarcini deblocarea in aceasta toamna a platilor pe fondurile europene si realocarea fondurilor care nu au fost absorbite de unele institutii.

Potrivit premierului, in ceea ce priveste Ministerul Muncii, principalul obiectiv este adoptarea legii asistentei sociale si toate actele subsecvente din aceasta lege cadru. Este vorba de 15 acte normative care vor fi modificate si alte cinci acte normative noi. Emil Boc a precizat ca legea trebuie sa intre in vigoare pe 1 ianuarie 2012. Premierul a afirmat ca este legea sa "de suflet" deoarece a trecut de Guvern in perioada in care a detinut interimatul la Ministerul Muncii. "Am si o aplecare de suflet catre aceasta lege, pentru ca este legea pe care am elaborat-o si am adoptat-o in Guvern pe perioada scurtului mandat pe care l-am avut la Ministerul Muncii. Sunt legat sufleteste de aceasta lege", a spus Boc.

  • "In al doilea rand, aplicarea legislatiei care vizeaza ajutoarele de incalzire, avand in vedere ca se apropie sezonul de iarna iar in perioada noiembrie-martie cetatenii romani vor beneficia de ajutoare de incalzire. In al treilea rand, pregatirea bugetului Legii asigurarilor sociale dupa ce in octombrie vom finaliza impreuna cu CE si FMI prognoza de crestere economica si nivelul deficitului pe 2012. Atunci vom intra in linie dreapta atat cu bugetul de stat, cat si cu bugetul asigurarilor sociale. Evident, lucrurile trebuie sa fie pregatite si in functie de prognoza de crestere economica si de forma finala a deficitului", a mai spus Boc.

In ceea ce priveste activitatea ministrului afacerilor europene, acesta va avea ca principal obiectiv deblocarea platilor pe fonduri europene. Acest lucru trebuie realizat in aceasta toamna. Boc a cerut ministrilor, in luna iulie, sa aplice corectii financiare acolo unde nu s-a respectat legislatia achizitiilor publice sau sunt intarzieri nejustificate in derularea contractarilor. Pana la rezolvarea eventualelor probleme, nu vor mai fi trimise facturile la Comisia Europeana.

  • "In primul rand reluarea platilor pe fondurile europene in raporturile cu Comisia Europeana e cea mai importanta provocare pe care o avem. Pentru asta stim bine ca avem un set de masuri de aplicat si rezolvat, iar in aceasta toamna reluarea platilor constituie obiectivul prioritar al nostru. Deocamdata, noi am facut o suspendare temporara, unilaterala, pentru a preveni pierderea unor bani europeni prin aplicarea corectiilor de catre UE", a spus Boc.

De asemenea, Orban va mai trebui sa pregateasca realocarea fondurilor europene intre diverse programe operationale sectoriale, in functie de viabilitatea si gradul de cheltuire a banilor europeni.

  • "As solicita din aceasta perspectiva gasirea solutiilor financiare ca la realocarea de bani sa putem contribui la sustinerea programului de reabilitare termica a blocurilor de locuit, un program care are efecte pe orizontala si verticala, atat in ceea ce priveste sustinerea IMM-urilor, a economiei, coborarea facturii la energia termica a populatiei sub aspectul cuantumului banesc si, nu in ultimul rand, aspectul estetic al blocurilor de locuit care au nevoie de o asemenea reabilitare", a afirmat Boc.