Guvernul a adoptat proiectul privind taxa clawback, a anuntat ministrul sanatatii Ritli Ladislau la finalul sedintei de miercuri a Executivului. Noul act normativ prevede ca detinatorii autorizatiilor de punere pe piata a medicamentelor sa plateasca trimestrial o contributie din valoarea incasarilor rezultate din comercializarea medicamentelor. Ministrul sanatatii sustine ca in urma acestei masuri este posibil ca "volumul vanzarilor sa scada pana la optimul necesar".

Ministrul sanatatii a precizat ca mecanismul de clawback nu inseamna o noua taxa, deoarece si pana acum a existat obligativitatea achitarii de catre firmele de medicamente a unei contributii care functiona pe principiul unei taxe aplicate la volumul de vanzari pentru toate medicamentele.

Insa sistemul nu si-a atins obiectivul declarat, anul acesta fiind colectat doar aproximativ 5% din suma estimata, sustine Ritli. De aceea, noul act normativ prevede modificarea mecanismului.

"Se cunoaste ca exista un mod de clawback care nu functioneaza din anul 2009- Ordonanta 104 - si care nu si-a atins obiectivele. De fapt era bazata pe principiul unei taxe aplicata volumului de vanzari pentru toate medicamentele. Aici a fost o rezistenta din partea producatorilor si nu s-au platit aceste taxe. S-au obtinut numai 5% din volumul acelor sume care au fost planificate, respectiv 25 de milioane de lei, in loc de 500 milioane de lei. Aplicand aceasta ordonanta, ANAF-ul va gestiona, va administra creantele facute din anii precedenti si speram ca aceste 500 de milioane, in curand, vor intra in bugetul nostru", a declarat ministrul Sanatatii.

  • "Mecanismul pe care il propunem in prezent are mai mult efect reglator, controleaza depasirea bugetelor. De exemplu, in ultimul an, in domeniul oncologic, cresterea consumului de medicamente oncologice este de 20%, in timp ce morbiditatea a crescut cu 8%. Noile masuri nu vor afecta direct bolnavul, acesta nu va avea de platit mai mult pentru medicamente", a declarat Ritli.

Potrivit actului normativ, detinatorii autorizatiilor de punere pe piata a medicamentelor vor avea obligatia sa plateasca o contributie trimestriala care se calculeaza prin aplicarea unui procent asupra valorii consumului de medicamente, suportate din Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate si din bugetul Ministerului Sanatatii.

Contributia se va calcula asupra volumelor de vanzari care depasesc media trimestriala a sumelor aprobate prin buget pentru medicamentele incluse in programele nationale de sanatate, precum si pentru cele folosite in tratamentul ambulatoriu pe baza de prescriptie medicala.

Plata se va face in functie de cota de piata a fiecarui detinator de autorizatie de punere pe piata.

  • Ministrul Sanatatii a dat urmatorul exemplu: Daca intr-un trimestru, se aloca pentru consumul de medicamente un buget de 100 milioane de lei iar consumul real in acel trimestru este de 150 milioane de lei, valoarea contributiei va fi de 33,3% din volumul de vanzari. Dar se poate ajunge si la 60-70%, a precizat ministrul.

Sumele incasate din aceasta contributie vor fi venituri la bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate si vor fi folosite pentru asigurarea medicamentelor incluse in programele nationale de sanatate, pentru medicamentele cu sau fara contributie personala si pentru servicii medicale.