Banca Centrala a Statelor Unite (Fed) a anuntat, miercuri, noi masuri de sustinere a economiei Statelor Unite. Fed va vinde, pana la sfarsitul lunii iunie 2012, titluri de trezorerie in valoare de 400 miliarde dolari si va achizitiona, pentru acceasi suma, alte titluri, insa cu un termen de maturitate extins, transmite Reuters.

"Cresterea este inca lenta. Indicatorii recenti arata o slabiciune continua in piata fortei de munca, iar rata somajului ramane ridicata", a transmis Fed intr-o declaratie, enumerand motivele care dovedesc starea anemica a economiei americane.

Fed sustine ca programul anuntat vizeaza reducerea costurilor de imprumut acordate firmelor si consumatorilor, inclusiv reducerea costului creditelor ipotecare. Oficialii spera ca ratele mai mici vor incuraja companiile sa construiasca fabrici noi si sa faca angajari. Separat, Fed a anuntat ca va relua eforturile directe pentru a ajuta piata creditelor ipotecare.

Concret, Fed va vinde pana la sfasitul lui iunie 2012 titluri de trezorerie in valoare de 400 de miliarde de dolari si va cumpara altele pentru o suma identica, dar cu un termen de maturitate mai extins, pentru a incerca sa reduca ratele de dobanda pe termen lung, a anuntat Comisia de politica monetara a Fed, dupa doua zile de reuniune la Washington.

Economia Statelor Unite a vut o crestere mai mica de 1% in prima jumatate a anului, analistii avertizand asupra unui risc sporit de recesiune.

Rezerva Federala a SUA a aplicat deja una dintre cele mai agresive politici de relaxare monetara din istorie. In decembrie 2008, Fed a redus dobanda de politica monetara aproape de nivelul zero, iar apoi si-a triplat balanta contabila la 2.800 miliarde de dolari, printr-o serie de achizitii de obligatiuni.