Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

FMI a revizuit in scadere prognoza privind cresterea economiei Romaniei in 2012, la 3,5%

Fondul Monetar International a revizuit in scadere prognoza privind cresterea economiei romanesti in anul 2012, de la 4,4% la 3,5 procente. Datele apar in cea mai recenta editie a raportului World Economic Outlook. Pentru acest an, institutia internationala si-a mentinut estimarea de cresterea a Produsului Intern Brut la 1,5%. Expertii institutiei au revizuit si estimarea privind rata inflatiei pe acest an si pentru anul viitor. Astfel in 2010 scumpirea generalizata a preturilor va fi de 6,4%, dar va scadea in 2012 la putin peste 4 procente. In ceea ce priveste rata somajului, se asteapta ca aceasta sa scada la 5% in 2011 si 4,8% in 2012, de la aproape 8 procente, cat s-a inregistrat anul trecut.

Adrian Vasilescu: Noile norme de creditare ar putea intra in vigoare la sfarsitul lunii octombrie

Noile norme de creditare ar putea intra in vigoare la sfarsitul lunii octombrie, a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR. Potrivit acestuia propunerile facute in timpul dezbaterii regulamentului vor fi sintetizate, apoi se va face un document care va fi inaintat Consiliului de Administratie al bancii nationale a Romaniei, unde va fi dezbatut. Regulamentul privind creditele destinate persoanelor fizice, un proiect publicat recent de catre banca Centrala, prevede acordarea mai atenta a imprumuturilor, iar bancile vor fi obligate sa dea clientilor exemple clare despre cum pot afecta modificarile cursului de schimb cuantumul ratelor.

Registrul Comertului: Numarul firmelor care si-au suspendat activitatea a scazut cu aproape 72,8% in primele opt luni

Numarul societatilor comerciale suspendate, dizolvate sau radiate in primele opt luni scazut cu 80 % fata de anul trecut. Registrul comertului anunta ca de la inceputul acestui an s-au desfiintat doar 42.200 de societati comerciale. Totodata, in primele opt luni au fost inmatriculate 95.644 companii, fata de 75.509 in aceeasi perioada a anului trecut. Potrivit datelor, la 31 august, in Romania, functionau 285.500 persoane fizice autorizate si peste 643 de mii de persoane juridice.

Presa: Premierul Greciei se va intalni cu cancelarul german

Premierul grec, Giorgios Papandreou, se va intalni martea viitoare la Berlin cu cancelarul german Angela Merkel, au anuntat miercuri reprezentanti ai guvernului german, citati de presa franceza. Papandreu a fost invitat de catre industriasii nemti la conferinta lor anuala, unde Merkel va sustine un discurs. Cei doi lideri vor lua masa impreuna si vor sustine o conferinta de presa comuna. Principalele subiecte pe ordinea de zi vor fi "situatia economiei Greciei, eforturile de consolidare fiscala greaca si punerea in aplicare a agendei privind reforma. Grecia trebuie sa adopte mai multe masuri de austeritate daca vrea sa obtina in continuare ajutorul creditorilor internationali, care au impus o serie de cresteri de taxe nepopulare, taieri de pensii si reforme economice.

Fiat recheama in Romania peste 1.500 de vehicule Ducato pentru posibile probleme la sistemul de sustinere a rotii de rezerva

Fiat recheama in Romania peste 1.500 de auto-utilitare Ducato la care ar putea aparea defectiuni la mecanismul de sustinere a rotii de rezerva. Soferii sunt chemati in service unde reparatia ar trebui sa dureze sub 40 de minute. Concret, in cazul anumitor autovehicule, din cauza unei posibile ridicari incomplete a rotii de rezerva, ar putea sa apara defectarea mecanismului de retinere. La service se inlocuieste kit-ul de sustinere a rotii de rezerva. Compania Italiana a mai facut in 2010 o rechemare pentru 7.000 de utilitare Ducato la care puteau aparea probleme la un furtun cu gaze. Printre marcile care au facut rechemari anul acesta se numara Honda, Renault, Chevrolet, Mitsubishi, Opel, BMW si Toyota.