Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri seara, ca Romania trebuie sa isi exploateze resursele pentru a crea locuri de munca si pentru a asigura trecerea mai usoara peste perioada de criza, care, in opinia sefului statului, se va intinde pe termen mediu, respectiv "2, 3, 4 ani".

"Am cerut Guvernului, sa-si asume raspunderea nu numai cu acest proiect (Rosia Montana - n.red.). Nu discutam numai de Rosia Montana. Am cerut curaj sa ia decizii pentru deschideri de exploatari aur, argint, cupru. Nu numai la Rosia Montana, nu numai acolo este aur. Mai sunt cel putin inca doua zone cu prezenta multumitoare a aurului. Cuprul la Rosia Poieni, trebuie reluata exploatarea. Trebuie reluate in forta exploatarile de uranium, prospectiunile si exploatarile de titei. Avem resurse, trebuie exploatate pentru crearea locurilor de munca si pentru a ne ajuta sa trecem mai usor perioada de criza, care eu cred ca se va intinde pe termen mediu - 2, 3, 4 ani", a afirmat Traian Basescu la TVR1, potrivit Mediafax.

El a adaugat ca solutii exista, insa guvernantii nu iau decizii: "Problema este cum sa ia decizii cu Oltchimul. Faceti ceva! Nimeni nu are curaj sa ia decizii. O pasam, mai facem un studiu, mai facem o analiza, mai cautam un partener - Rompetrolul - trebuie clarificata problema Rompetrol cu datoriile fata de stat. Nimeni nu ia decizii, ca, vezi Doamne, nu mai putem lua 580 milioane, ca a scazut pretul actiunilor. Mai fratilor, vedeti cat se poate lua, trageti o concluzie cu investitorul kazah, inchideti subiectul, pentru ca-i tineti si pe ei in dificultate. Nu-si pot lansa programele de investitii, nici voi nu rezolvati problema si exista riscul sa luati cat mai putin. Adica nu vreau sa se mai repete povestea cu certificatele CO2, unde atata le-a fost frica de decizie, pana cand am ajuns sa nu mai avem dreptul sa le tranzactionam".