Camera de Comert romano-olandeza (NRCC) sustine ferm aderarea Romaniei la zona Schengen, se arata intr-un comunicat remis HotNews din partea organizatiei. "Aderarea Romaniei la zona Schengen ar fi benefica atat pentru libera circulatie a persoanelor, cat si a bunurilor. Va facilita astfel comertul intra-comunitar si ar putea stimula atractivitatea Romaniei pentru investitiile straine directe. Olanda este deja cel mai mare investitor strain in Romania si suntem de parere ca accederea Romaniei in zona Schengen ar fi de asemenea in interesul comunitatii olandeze de afaceri", a declarat Peter de Ruiter, Presedintele NRCC.

"Pe baza discutiilor noastre cu Ministerul Roman al Afacerilor Externe, precum si cu alte autoritati publice, consideram ca Romania indeplineste conditiile tehnice pentru aderarea la spatiul Schengen. Tara a facut investitii considerabile pentru securizarea granitelor sale estice si de sud-vest, in echiparea fortelor de politie si a celor de graniceri si vamesi. Consideratiile politice nu ar trebui sa interfereze cu procesul de aderare a Romaniei la spatiul Schengen. Acest lucru ar trebui sa fie judecat exclusiv din punct de vedere tehnic", a adaugat de Ruiter.

NRCC a lucrat in ultimul an cu Ministerul Roman al Afacerilor externe pentru a imbunatati perceptia Romaniei in Olanda organizand o serie de intalniri cu factori cheie de raspundere olandezi si prezentand argumentele Romaniei.

"Organizatia noastra a subliniat in permanenta oficialilor olandezi, precum si marilor investitori olandezi, enormele oportunitati economice pe care le ofera Romania in diferite sectoare precum transportul si logistica, agricultura, energia, managementul apelor menajere si utilitatile. Suntem de parere ca ar fi in interesul tuturor ca autoritatile de la Haga sa ne asculte argumentele", a declarat Richard Reese, Directorul Executiv al NRCC.

"Pe de alta parte, desi suntem de acord cu faptul ca autoritatile romane sunt indreptatite sa-si intensifice activitatile impotriva evaziunii fiscale si criminalitatii transfrontaliere, suntem de parere ca toate controalele efectuate de autoritatile romane ar trebui sa fie nediscriminatorii si sa nu vizeze un anumit sector economic sau o anumita comunitate de afaceri", a concluzionat de Ruiter.