Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Asociatia Olandeza a Angrosistilor de produse horticole: Blocada camioanelor cu flori la granita cu Romania inseamna pierderi de 1,5-2 milioane de euro pe saptamana

Blocada camioanelor cu flori la granita cu Romania inseamna pierderi de 1,5-2 milioane de euro pe saptamana, sustine Asociatia Olandeza a Angrosistilor de produse horticole. "Potrivit estimarilor noastre, pentru 24 de camioane cu flori si plante blocate la granita, vorbim despre o pierdere de 1,5-2 milioane de euro saptamanal", a declarat pentru HotNews.ro un reprezentant al Asociatiei Olandeze a Angrosistilor de produse horticole. Potrivit ANAF, de vinerea trecuta, de cand a inceput operatiunea de control a camioanelor cu flori olandeze, 31 de tiruri au cerut sa intre in tara. Dintre acestea, 25 asteapta la granita, 2 au fost confiscate si 4 camioane au ales sa se reintoarca la furnizor. Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, a declarat, joi, ca analizele efectuate pana acum pe bulbii de flori proveniti din Olanda arata ca nu au fost gasiti daunatori care sa impuna carantina, insa este vorba despre rezultate partiale.

ANRE a majorat cu 8% pretul gazelor pentru consumatorii industriali. Pretul gazelor pentru populatie nu a fost modificat

Pretul gazelor naturale pentru consumatorii industriali se va majora, in medie, cu 8% incepand cu data de 1 octombrie, a anuntat joi Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei. In schimb, Autoritatea a mentinut la nivelul actual pretul gazelor pentru populatie si pentru termocentrale. Reprezentantii ANRE au aratat ca modificarea pretului gazelor pentru companii se datoreaza cresterii pretului gazului din import la 495 de dolari pe mia de metri cubi, de la 460 de dolari pe mia de metri cubi, cat era in iulie, dar si majorarii consumului in lunile octombrie-decembrie fata de perioada iulie-septembrie.

Ministerul Transporturilor a aprobat demararea procedurilor pentru construirea Autostrazii Comarnic-Brasov-Fagaras

Ministerul Transporturilor a aprobat demararea procedurilor pentru construirea Autostrazii Comarnic-Brasov-Fagaras. Ministerul a semnat un memorandum privind lansarea procedurilor de atribuire a contractului de concesiune de lucrari pentru proiectarea, finantarea, construirea si intretinerea Autostrazii Comarnic- Brasov (Codlea)-Fagaras. Ministerul Transporturilor considera ca este necesara demararea procedurilor de atribuire in regim de concesiune a autostrazii, un motiv fiind si faptul ca in urma renegocierii contractului pentru realizarea autostrazii Brasov-Bors, firma Bechtel a renuntat la constructia unor tronsoane, inclusiv la Tronsonul 1A Brasov (Codlea)-Fagaras, acceptand solicitarea partii romane ca acesta sa fie scos la licitatie. Romania are la activ un esec resunator in ceea ce priveste lucrarile de la tronsonul Comarnic-Brasov. Consortiul Vinci-Aktor ar fi trebuit sa proiecteze, sa finanteze si sa construiasca Autostrada Comarnic-Brasov, urmand ca, pe o perioada de 30 de ani, sa administreze cei 55 de kilometri ai tronsonului. Consortiul a renuntat, insa, pe ultima suta de metri la aceste lucrari, motivand lipsa de fonduri. Contractul era estimat la 4,7 miliarde de euro, iar acum se cauta noi investitori.

Recensamant 2011: Persoanele care refuza sa faca declaratii pot primi amenzi intre 2.000 si 5.000 de lei

Persoanele care vor refuza sa colaboreze cu recenzorii in cadrul Recensamantului Populatiei si al Locuintelor, care se va desfasura in perioada 20-31 octombrie, risca sanctiuni contraventionale intre 2.000 si 5.000 de lei, a declarat presedintele Institutului National de Statistica, Vergil Voineagu. Acesta a mai spus ca pentru efectuarea recensamantului vor putea fi folosite si surse indirecte in vederea obtinerii de date, mai ales in cazul persoanelor aflate in strainatate. Persoanele aflate pe teritoriul Romaniei si care nu au fost recenzate vor avea obligatia sa se prezinte la comisia de recensamant din localitatea in care se afla temporar pana la data de 31 octombrie. Recensamantul de luna viitoare este primul care are loc dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Presedintele INS a precizat ca datele vor fi inregistrate pe libera declaratie si vor fi confidentiale. Recenzorii vor avea o legitimatie si o geanta speciala si nu vor solicita niciun fel de document cetatenilor. Pentru realizarea recensamantului vor fi alocate 193 de milioane de lei, la colectarea datelor urmand sa fie folositi peste 120.000 de recenzori. "Rezultatele preliminare le vom da publicitatii in primul trimestru al anului 2012, rezultatele finale dupa 27 de luni, adica in 2014", a mai spus presedintele INS.