Moody`s a anuntat scaderea ratingului a opt banci elene, printre care si Alpha Bank, Piraeus si Emporiki, care fusesera puse sub supraveghere din 25 iulie 2011. Agentia de rating a redus ratingul cu doua trepte, mentinand in acelasi timp o perspectiva negativa, aratandu-se de asemenea, ingrijorata de deteriorarea portofoliului de imprumuturi neperformante.

Motivul retrogradarii il reprezinta expunerea ridicata pe care aceste banci o au pe obligatiunile guvernamentale emise de Grecia si deteriorarea situatiei economice din aceasta tara.

Moody's a retrogradat ratingul National Bank of Greece (NBG), EFG Eurobank Ergasias, Alpha Bank, Piraeus Bank, Agricultural Bank of Greece si Attica Bank la "CAA2" de la "B3". De asemenea, calificativul Emporiki Bank si cel al General Bank of Greece a fost coborat la "B3" de la "B1".

Sase dintre bancile retrogradate de Moody's opereaza si pe piata din Romania: National Bank of Greece (NBG), care este actionar majoritar la Banca Romaneasca, EFG Eurobank, care controleaza Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank, ATE Bank si Emporiki Bank (detinuta de grupul francez Credit Agricole).