​"Fara o schimbare rapida in zona euro vom fi cu totii morti", a declarat Jacques Delpla, analist in cadrul Consiliului de Analiza Economica, organizatie creata in 1997 de primul ministru francez. Potrivit acestuia, este nevoie de o reformare a Bancii Centrale Europene. Declaratiile au fost facute in cadrul reuniunii de la Bucuresti a Partidului Popular European. Jacques Delpla a mai spus ca este nevoie de o schimbare a politicilor fiscale dupa modelul german. Analistul sustine ca tari precum Grecia, Italia, Spania si Portugalia vor fi falimentare "in curand" fara un ajutor.

"Daca nu facem nimic cu cadoria tarilor periferice ne vom izbi de perete, vom in intra in colaps in cateva saptamani, poate luni, pana intr-un an", a precizat Delpla.

Acesta sustine ca in aceste conditii este nevoie ca tarile cu probleme sa primeasca un sprijin din partea statelor nordide. In acest sens, o solutie ar fi crearea intr-un mod inteligent a unei datorii publice comune. Insa Germania, Finlanda si Olanda se opun infiintarii unui bazin comun al doatoriilor, a precizat analistul. "In momentul de fata, Europa ar avea de castigat daca s-ar emite o datorie comuna cu o raspundere comuna. Trebuie sa incercam sa ajutam statele periferice precum Portugalia, Spania si Grecia. Daca nu le ajutam, in cateva luni nu va mai fi zona euro", a precizat analistul.

Potrivit acestuia este un fel de plan Marshall. "Avem nevoie de un astfel de plan pentru a transfera cam 30 de miliarde de euro pe 5 ani", a mai spus Jacques Delpla.

Eu nu sunt impotriva ca BCE sa cumpere euroobligatiuni dar acest lucru trebuie sa fie temporar. Politica fiscala trebuie sa urmareasca cu aderavat pactul de stabilitate , dar daca in schimb daca germanii raman pe pozitii si nu vor accepta euroobligatiuni, zona euro va dispare.