Sari direct la conținut

Liderii europeni pregatesc un plan de cateva mii de miliarde de euro pentru calmarea pietelor financiare, care include si un posibil faliment controlat al Greciei

HotNews.ro
Moneda euro, Foto: europa.eu
Moneda euro, Foto: europa.eu

Oficialii europeni pregatesc un plan amplu de restaurare a increderii in moneda unica europeana care implica o masiva recapitalizare a bancilor, majorarea resurselor Fondului european de stabilitate financiara cu mai multe mii de miliarde de euro si un posibil faliment controlat al Greciei, scrie The Daily Telegraph, care citeaza surse apropiate G20.

Autoritatile germane si franceze au inceput sa creioneze o strategie bazata pe trei piloni, pe fondul amplificarii scenariilor de escaladare a crizei datoriilor suverane, care ar putea antrena o spirala in afara oricarui control.

Scopul este construirea unui ‘zid’ de siguranta in jurul Greciei, Portugaliei si Irlandei, pentru a preveni extinderea crizei spre Italia si Spania, considerate „prea mari pentru a putea fi salvate”.

Potrivit unor surse apropiate dosarului, la reuniunea G20 de la Washington s-au inregistrat progrese in ceea ce priveste punerea in practica a acestui program. In comunicatul G20 publicat vineri, liderii celor mai puternice economii din lume si-au acordat un termen de sase saptamani pentru a rezolva aceasta criza.

Primul pilon are in vedere capitalizarea bancilor europene cu zeci de miliarde de euro pentru a asigura pietele ca un faliment al Greciei si Portugaliei nu va antrena o criza financiara sistemica. Planul de recapitalizare va depasi sensibil suma de 2,5 miliarde de euro ceruta de autoritatile europene de reglementare, dupa testele de stres din iulie.

Oficialii considera ca unele banci ar putea colecta acesti bani de la investitori privati dar, daca nu vor reusi acest lucru, vor fi recapitalizate fie de stat fie prin intermediul Fondului european de stabilitate financiara, care dispune acum de 440 miliarde de euro.

Al doilea pilon vizeaza intarirea Fondului de stabilitate financiara. Economistii estimeaza ca ar fi nevoie de circa 2.000 de miliarde de euro pentru a sustine nevoile de finantare ale Italiei si Spaniei, in cazul in care cele doua tari nu vor reusi sa se mai imprumute pe pietele private. Acest proiect are in vedere sustinerea din partea Bancii Centrale Europene.

In schimb, Germania ar putea cere un faliment controlat al Greciei, dar tara va ramana mai departe in Zina Euro. Potrivit acestui plan, creditorii privati vor suporta o pierdere de pana la 50% – mai mult decat dublul sumei acceptate in prezent, 21%.

Oficialii europeni spera ca acest plan va calma pietele si va reduce presiunea asupra Italiei si Spaniei, tari care vor avea nevoie de reforme structurale pe termen lung.

ARHIVĂ COMENTARII
Viorel Florescu • 2011-09-24 21:44:57
Intrebare: Cum pot controla Statele din UE tari indisciplinate, ca de exemplu Grecia, care nu respecta politica financiara specifica Zonei Euro ? Nu exista posibilitatea ca statul respectiv sa intre in Faliment ?! Multumesc in avans pentru raspuns !
2 7
Daniel • 2011-09-25 04:02:42
Din pacate in situatia actuala, statele "serioase" nu pot impune nimic Greciei. Ceea ce ar trebui impus pentru a-i scoate din criza ar necesita incalcarea suveranitatii statale, si asta nu se poate. Spun "din pacate" pentru ca situatia este grava, si vinovati nu sunt doar grecii, ci si sistemul bancar in sine. Grecii au mintit despre deficitul in care s-au afundat, usor-usor si au trait din imprumuturi - concretizate in emisii de obligatiuni si alte instrumente financiare. Bancile - lacome - au pus botul la gargara si au luat in proasta obligatiuni si actiuni la Greciei, pe de o parte, si ale bancilor grecesti pe de alta parte. Iar acum Grecia este in incapacitatea de a onora scadentele la respectivele imprumuturi. Expunerea bancilor germane si franceze, de pilda, pe tarile sensibile era, in februarie 2010 de 1000 de miliarde de euro. (119 catre Grecia, 900 catre Spania, Portugalia si alte indisciplinate). Daca Grecia intra-n faliment si ridica din umeri: "Nu ne vom plati ever datoriile, ca nu avem cu ce", dracu' ne-a luat pe toti. Falimenteaza o bucata mare din sistemul bancar global...
1 2
Cristina • 2011-09-25 09:57:38
Cel mai grav pentru Grecia ar fi sa intre in faliment total, adica sa nu mai negocieze cu nimeni, pentru ca nu ar mai primi bani de la nici un investitor mult timp, si ar trebui sa-si ajusteze cheltuielile imediat. Nu ar mai investi nimeni acolo, din contra, s-ar retrage, pentru ca drahma s-ar duce jos. Ar fi somaj mare si grecii calificati ar cauta de lucru in alte tari. Deci grecii nu isi doresc asta. La noi de exemplu controlul politicii financiare ar insemna informatizarea ministerelor. Exista presiune politica contra acestui lucru. Vezi Lazaroiu care a descoperit de 1/3 din cei asistati social sunt prieteni cu primarii. Cand s-a informatizat sistemul medical, au fost gasiti 20% din oameni care erau inscrisi la mai multi medici de familie. La asta cred ca s-a gandit domnul viceguvernator Vasilescu cand a spus ca uniunea fiscala ar fi in interesul nostru. Asa cum controleaza evaziunea fiscala la ei ar putea sa o controleze si la noi. Cred ca exista metode sa vezi care sunt zonele cu probleme. Metoda de uniune fiscala care s-a propus a fost sa iti ia din voturile asupra politicii interne daca nu indeplinesti niste indicatori.
2 3
MRSmrs • 2011-09-24 22:00:15
=Oficialii europeni pregatesc un plan amplu de restaurare a increderii in moneda unica europeana care implica o masiva recapitalizare a bancilor...= Iar se baga bani in banci...bancile sunt plaga care distruge omenirea.
7 12
kelye • 2011-09-24 23:42:45
Un simplu mecanism de exploatare a slabiciunilor. Te pune cineva sa iti iei plasma cu diagonala 1000 cand tu n-ai bani de un tv la mana a doua ? In fond ce fac rau ? Iti dau niste bani pe care ti-i doresti ca sa iti satisfaci un moft ("nevoie" e mult prea rar cazul sa fie) Faptul ca toti inconstientii apeleaza la banci pentru imprumuturi pe care nu le pot sustine nu inseamna ca ele sunt rele ca mecanism financiar. Ca unele banci se intind prea mult, asta e cu totul altceva.
12 5
Mihai • 2011-09-25 00:58:53
Si cele 240 de trilioane de dolari expunere a celor mai mari 5 banci din State pe produse derivate sunt tot plasme? Cauta pe internet Five Banks Account For 96% Of The $250 Trillion In Outstanding US. Trebuie sa intelegi ca bancile trebuie doar sa aduca cererea de depozite si oferta de credite impreuna si atat. Bancile au facut cu mult mai mult decat atat, si-au asumat niste riscuri cu mult mai mari, ajungand sa paraziteze intreaga economie. Ar fi firesc ca guvernele sa garanteze banii din depozitele populatiei si ale companiilor si nu sa continue sa salveze niste banci inconstiente. Fiecarei banci care e prost capitalizata datorita riscurilor prea mari asumate ar trebui sa i se vanda activele, sa se recupereze cat de mult se poate si restul sa plateasca statele deponentilor chiar si prin tiparire de bani. Astfel am iesi cu mult mai repede din criza. Altfel, atata vreme cat bancile vor stii ca primesc banii gratis indiferent ce greseli ar face, iar profiturile si bonusurile daca iese bine le pot pastra, vor continua sa isi asume riscuri tot mai mari, iar lumea nu va scapa de criza.
2 12
HP • 2011-09-25 02:04:43
Confunzi slabiciunile cu nevoile. Nevoile individului nu sunt si nu pot fi considerate greseli. Ca unii se intind mai mult decat le permite patura e perfect adevarat, asta nu inseamna ca bancile nu au un rol benefic in societatea umana. Sa te vad cum ti-ai cumpara o casa cu banii jos, sau alt bun pentru care iti permiti sa platesti ratele si dobanda dar nu ai banii pe loc. Sau tu crezi ca omul merita sa stea cu minimul ce ii permite sa traiasca si atat ? (mancare, locuinta, sex) ? Esti naiv, probabil tanar....
6 4
gigel123 • 2011-09-25 03:54:43
Daca nu ai bani nu-ti iei casa si gata. Se poate trai foarte bine si cu chirie. O plasma nu e o nevoie ci un moft, dupa cum bine zice kelye. Tu faci apologia lacomiei si a prostiei si apoi lipesti pe ele etichete superficiale gen "sunt nevoi si nu greseli". Vezi lumea simplist, in alb si negru, iar daca nu mai esti tanar e foarte probabil ca intelectual nu te-ai ridicat peste medie niciodata.
2 4
FLORIO • 2011-09-25 12:56:10
Socoteste tu 20 sau 30 de ani de chirie care se tot ridica temporar si dupa aia socoteste un credit pt casa. La chirie poate veni seful si iti zice hai dispari ca am eu nevoie de imobil. Stai la mana altora. Acum mai gandeste o data si zi tu cine e prostul. Dar sincer.
5 2
FLORIO • 2011-09-25 12:57:38
Eu nu am vazut multi peste medie care sa stea in chirie , asa ca nu vorbi tu de media din care tu nu faci parte.
2 4
kelye • 2011-09-25 16:35:50
sunt programator si, demonstrabil la orice ora, am peste 1000E salariu si stau cu chirie Vrei demonstratia ca prosti sunt de fapt aia cu mentalitatea de provicial in privinta locuintei proprii? Hai sa vedem cu ce se bat in piept: 1 - chirie vs rata in 2008 pentru 2 camere (medie 70.000E) erau ~ 400E, rata acum a crescut datorita problemelor financiare iar chiria e 250E 2 - lasi ceva copiilor majoritatea au rate pe 30 sau 35 de ani si asta pentru un apartament vechi de 20 deja. Arata-mi si mie un apartament vechi de 50-55 de ani in care se inghesuie tineretu' sa se mute. Nu mai vorbesc ca se schimba standardele locuintelor (suprafata, ilminare) 3 - esti la mila proprietarului Si 30 de ani nu esti la mila bancii ? Daca nu iti platesti rata banca iti vinde apartamentul (care intre timp e doar 45-50.000, la care se adauga dobanda) iar restul vietii stai tot cu parintii si platesti diferenta (= prostia). Astia de v-ati ars cu ratele, Inainte sa mai comentati aiurea invatati ce e http://en.wikipedia.org/wiki/Cognitive_dissonance
2 1
FLORIO • 2011-09-25 19:19:36
Tu castigi o mie de euro si e foarte bine pt tine. Totusi o faci prea simpla problema. Una e cand ai casa ta si una e cand la batranete stai in chirie si dai nu stiu cat pe gigacalorie. Ce le zici copiilor ca altii au gradina unde se joaca si la blocuri cred ca nici nu are rost sa-ti mai zic ce situatie este....etnobotanice,alcolisti si multe alte exemple....
1 2
MRSmrs • 2011-09-25 14:44:19
Cred ca ai "uitat" cat erau preturile pana sa apara creditele... Aparitia creditelor duce la o marire uriasa a preturilor... Garsonierele(cf 1) erau 5000 dolari, ap 2 camere 8000 dolari, 4 camere au ajuns (cand abia mija creditarea) la 12000 dolari, etc. Dupa aceea au aparut creditele bancare si preturile au ajuns aunde au ajuns... Fara credite preturile erau asezate pe principiul cerere/oferta.
0 3
Jar • 2011-09-25 08:52:16
repugna violenta de limbaj-si nu numai,dar sa-i spui "naiv,probabil tanar..."cand prostia e evidenta,e prea multa eleganta...
1 1
FLORIO • 2011-09-25 12:48:52
Spune tu de ce bancile speculeaza cu miliarde de euro fara sa ceara acordul clientilor. Baniuesc ca traiesti in strainatate. Cate cazuri ai vazut unde bancile trag clientii in teapa cu tot felul de fonduri cu rendite de peste 10% si cate banci ai vazut sa fie pedepsite pt asa ceva? Sunt pedepsite cu alte ajutoare de miliarde de pe spatele cetatenilor.
0 4
dman • 2011-09-24 23:45:03
Din pacate tu nu intelegi rolul bancilor in economie. Tu vezi banca doar din perspectiva platitorului de rate.
8 4
MRSmrs • 2011-09-25 14:48:17
:)) Nu am rate la banca....asa ca ai gresit tinta! Daca esti atat de inteligent, poate ne explici acest rol minunat al bancilor care le impiedica sa falimenteze fiind tinute, desi sunt partiiculare, pe bani publici. Eu vad rolul lor in specula, crestere de preturi, inselare, distrugere economica, etc.
1 2
dman • 2011-09-25 18:43:34
Banca este un comerciant de bani. Ea vinde si cumpara bani. La fel ca orice comerciant de orice natura, ea cumpara bani mai iefitn ca sa-i vanda mai scump. Bancile permit in primul lucru realizarea investitiilor prin finantarea lor directa sau prin gestiunea capitalului ducand astfel la dezvoltarea societatii. De exemplu, fabrica Ford din Romania a fost deschisa exclusiv din banii bancilor.Germania a avut o dezvoltare atat de rapida in mare parte datorita bancilor. Exista niste banci regionale (Landesbanks) care de-a lungul vremii au finantat industria germana. Din cand in cand statul a trebuit sa mai salveze cate o banca, cum s-a intamplat de curand cu hypo real estate care a mancat din bugetul de stat vreo 60 de miliarde de euro. Ai putea zice ca e nedrept, dar statul este in pozitia de a-si permite sa plateasca acesti bani datorita dezvoltarii sustinue de banci, inclusiv HRE. Recapitulizarea unei bani nu inseamna ca statul le baga unor bancheri bani in buzunar, ci practic se reintroduc bani in economie. Criza nu a fost neaparat generata de banci, bancile au fost doar instrumentul, adevarata cauza a fost sustinerea cu orice mijloace a "visului american" de catre guvern, politicieni etc. Uite un extras dintr-un articol care explica foarte bine acest lucru: "The current economic crisis has been blamed on the greed of Wall Street, on bankers' excessive leveraging of assets, on irresponsible banks and mortgage brokers who fabricated applications for no downpayment home loans knowing that the risks could be readily laid off on unsuspecting third parties. But underpinning the collapse of the housing bubble is a demand-side problem - the American Dream - that has been hijacked in countless political speeches from an embodiment of America's core values into a crass appeal to materialism and easy gratification"
0 1
Ari3s • 2011-09-24 23:58:47
In principiu, sistemul bancar isi are rolul bine definit, avand misiunea de a acoperi toata sfera serviciilor financiare. Cred ca cei ce conduc aceste banci, retardatii cu studii la Viena, nu inteleg ca si in acest domeniu lucreaza forte mai puternice decat dorinta lor de a se imbogati si ca lacomia isi are limitele la fel ca orice alt lucru. Pentru acestia, graficele mereu in crestere reprezinta orgasmul suprem, fara sa rationeze ca in momentul in care toti banii ajung la ei, sunt obligati sa restituie mare parte din ei. Nu faci acest lucru, cel ce detine toti banii, moare odata cu cel ce nu mai are niciun ban. Cat priveste acest plan, de izolare a partilor vatamate, nu cred ca e mare branza. Acest lucru trebuia facut din timp. Acesta este si motivul pentru care cei numiti ,,lideri", nu prea indeplinesc conditiile termenului.
2 7
Cristian • 2011-09-25 08:33:49
Nu au vazut ca la americani nu a functionat asta? Americanii au bagat in banci o suma mai mare decat cea datorata de cei care nu-si puteau plati datoriile. Banii nu au revenit in economia americii, deoarecemajoritatea bancilor capitalizate erau.. off-shore;). Rezultatul? Bonusuri pentru manageri si amanarea unui final asteptat. Urmeaza valul doi.
1 4
Jar • 2011-09-24 22:04:21
Romania negocia cu FMI un imprumut de 20 mld. de euro,iar Grecia unul de 110 mld. "Senzational a negociat Grecia,domnilor!Senzational!"spunea marele analist Bogdan Chireac la Rtv,ca sa-l faca pe Boc si mai mic... Mare ticalos,si multi prosti in tara asta!
2 18
FLORIO • 2011-09-25 12:59:41
E o carpa si nu un analist politic sau economic. Mai e un santazist cronic.
1 4
A • 2011-09-24 22:23:23
Mii si mii de miliarde de euro !!! De unde pisicii lor credeti ca scot astia atatia bani ??? Tiparnita dudue !!! Sunt bani fara nici o acoperire reala. Pana la urma actualul sistem financiar al lumii tot se va prabusi.
1 16
Marian • 2011-09-24 22:41:16
Acum se incearca salvarea zonei euro si recuperarea banilor imprumutati tarilor care au avut nevoie sa evite falimentul! Adica cineva are un interes major ca euro sa nu dispara desi cred ca marea majoritate a statelor membre s-au cam saturat de U.E si de Banca centrala europeana si toate celelalte institutii! Mai bine ar disparea si euro si zona euro!!!
3 5
Eu • 2011-09-24 22:53:43
In ultimii pesteeste 30 de ani lumea intreaga a trait pe datorie! Acum 3 ani "criza" a inceput prin a se taia un zero din banii care se dadeau in piata de bancile centrale (creditul). Acum, pentru a rezolva definitiv criza, este suficient sa se taie un zero si de la ce se datoreaza(debitul). Atat de simplu este.
0 7
nano2k • 2011-09-24 23:16:38
Bravo, sa dam bancilor bani si mana libera sa faca ce vor cu ei, nu? Adica de la banci ni se trag ponoasele (ba chiar si-au cerut scuze), dar tot ele vor castiga. Cine le controleaza, cine e in spatele bancilor? Intrebare retorica?
3 10
salam • 2011-09-24 23:43:31
hai repede cu extractia de la rosia montana. ca doar se stie pentru ce va fi folosit aurul ala: salvarea monedei euro si a greciei de la faliment. o mica parte va fi folosita pt trecerea de la leu la euro, deci tot in detrimentul populatiei (vezi cazul germaniei, italiei, etc) cedarea masiva de suveranitate prin intrarea in ue a romaniei, se refera mai ales la accesul la resurse, care acum este al europei (occidentale), mai putin al romaniei. de fapt, nimic nou sub soare, de la livolutie incoace
7 9
mircea • 2011-09-25 10:18:24
Spun asta pentru-ca ai gandire de copil.Presupunand ca aurul de la RM ar fi folosit in scopul in care fabulezi,inseamna ca astia mor de-a binelea.Daca investitia la RM ar incepe la 01.01.2012,extragerea efectiva a aurului ar fi posibila prin 2014-2015.Pana atunci ori se termina criza(speram),ori murim noi(nu speram).Unii au o tampenie in cap cu RM si pentru-ca este la moda sa fii ecologist(dar arunci gunoiul pe unde se nimereste) amesteca capra cu varza,chit ca nu pricep nici ei ce vor sa spuna.In situatia Greciei,daca masurile ar fi asa simple cum visezi,fii sigur ca se luau pana acum.Un faliment al Greciei te-ar afecta si pe tine si degeaba ai plange pe la colturi.Ai o conceptie despre lume si societate de rasul lumii.Nu esti nici comunist,nici,nationalist,nici capitalist.Nu esti nimic.Nu stii ce vrei,dar acuzi pe altii pentru incapatanarea ta prosteasca.Anarhica.
2 0
Motanul_incaltat • 2011-09-25 02:43:30
Da poate reusesc sa stabilizeze situatia. Dar pana cand? Filosofia economiei libere si nereglementate ne-a adus aici. Acum refuzam sa o reglementam dar refuzam si sa o lasam libera sa-si incheie ciclul in mod natural. Pompam sange intr-un pacient mort...
0 2
zdanut • 2011-09-25 07:56:01
si totusi unele banci au luat obligatiuni din tari cum ar fi Grecia.se stie ca obligatiunile sunt instrumente sigure si au fost vremuri cand Grecia nu era considerata o tara cu probleme.deci bancile nu sunt vinovate 100% pentru datoriile suverane
2 0
Grecia falimentează?Ei și?Viața merge înainte! • 2011-09-25 09:56:07
Dunde falimentul Greciei?Asta înseamnă falimentul UE,a băncilor franceze și germane deci imposibil mai ales în ascensiune Turciei din zonă,ce alunecă spre un stat islamist.Nu se poate, mai ales strategic,Grecia fiind garatul unei echilibru de forțe pentru Europa în M.Mediterană.
1 1
Vuck • 2011-09-25 10:20:45
Grecia in faliment si Germania cu DMark. Asta e realitatea care se pregateste in spatele usilor inchise !
0 1
visio • 2011-09-25 22:21:27
inca nu am vazut; sa ii fie reesalonate datoriile e cu totul alta poveste; faliment controlat nu exista decat in imaginatia unor "analisti" bine platiti de oameni interesati sa castige pe burse, ca soros spre exemplu; problema la greci este ca bogatii nu isi platesc taxele iar cei mai putini bogati platesc prea putin; la fel ca in romania; oameni buni, haideti sa ne uitam la cati turisti straini a avut romania si cati a avut grecia; hai sa ne uitam cati bani au lasat strainii la greci si cati bani au lasat la noi; credeti ca UE da doi bani pe grecia? nu; in spatele greciei sta sua, tot asa cum in spatele opel stau americanii; cand opelul a fost la un pas de faliment, americanii i-au santajat pe nemti ca le pune in brate 25000 someri+industria auto colaterala (furnizori de piese si servicii, logistica, etc); so...nu exista tari falimentare. ci numai interese meschine a unor indivizi care nu au bani sa isi cumpere o tara si inventeaza o criza..ca soros, spre exemplu... in rest, hai sa ne uitam in gradina noastra, sa cumparam produse de la romani astfel incat banii sa ramana in tara, in buzunarul romanului....
0 0
INTERVIURILE HotNews.ro