Guvernul de la Paris a propus principalelor banci franceze, la jumatatea lunii septembrie, un plan care viza o recapitalizare de 10 pana la 15 miliarde de euro, dar initiativa a fost refuzata de BNP Paribas, scrie duminica Journal du dimanche, preluat de AFP.

Reuniunea s-ar fi tinut in data de 11 septembrie la sediul Trezoreriei, in Bercy, cu directorii BNP Paribas, Societe Generale, Credit Agricole, BPCE si Credit Mutuel.

Reprezentantii statului ar fi propus atunci bancilor o schema care consta in injectarea a 10 - 15 miliarde de euro pentru intarirea fondurilor proprii ale institutiilor financiare.

Au existat mai multe optiuni pentru a proceda la aceasta recapitalizare, de la un simplu imprumut pana la emisia de actiuni preferentiale (titluri private de dreptul de vot) insotite de warrants (optiuni de cumparare), acest ultim mecanism permitand realizarea unei plus valori in cazul unei cresteri a cotatiilor bursiere pentru bancile listate.

Potrivit sursei citate, acest plan a fost conceput prioritar pentru Societe Generale, cea mai afectata de miscarile de pe Bursa. Presedintele acestei banci, Frederic Oudea, ar fi acceptat planul propus de stat, "cu conditia ca toate bancile sa fie implicate, pentru a evita o stigmatizare".

"A avut aceasta pozitie deoarece este presedintele Federatiei bancare franceze si vorbea in numele tuturor. Societe Generale nu are nevoie de ajutoare", a temperat o sursa apropiata bancii, citata de Journal du dimanche.

Dar conducatorii BNP Paribas s-ar fi opus acestui proiect, in principal din cauza ca directorul sau general, Baudouin Prot, "nu dorea sa fie atins din cauza dificultatilor concurentului sau", potrivit sursei citate.￯