Incepand cu luna august, Spania a introdus restrictii pe piata muncii, masura ce ii afecteaza pe romanii care muncesc in tara respectiva si a caror numar depaseste 800.000. Bineinteles ca au aparut tot felul de reactii din partea autoritatilor romane, insa pentru a intelege de ce spaniolii au fost practic obligati sa ia astfel de masuri trebuie sa analizam putin ce se intampla acolo, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.

Cum a evoluat rata somajului in Spania

In 1978, rata somajului era de 6%. In momentul aderarii la UE, adica in 1986, rata somajului urcase la 17,5%, dupa care s-a redus la 13% pana in 1991, majorandu-se apoi din nou la 19,5% in 1994.

Au urmat 13 ani de reducere continua a numarului de someri, astfel incat, in 2007 s-a ajuns la o rata a somajului de 8,3%, dar au fost suficienti 2 ani de criza pentru ca toate progresele inregistrate in cei 13 ani sa dispara. In acest moment, rata somajului a depasit 21%, iar in randul tinerilor, procentul a depasit 50%.

Pentru comparatie, in Romania, in ultimii 16 ani, cea mai mare rata a somajului calculata conform metodologiei BIM a fost de 8,4% si s-a inregistrat in 2002, detalii in grafic.

Acum, rata somajului este de 7,4%, printre cele mai mici procente din UE, insa aceasta situatie se datoreaza in primul rand faptului ca 2-3 milioane de romani lucreaza in alte tari. Daca doar o parte dintre acestia s-ar intoarce in Romania, somajul ar exploda.

In Italia, acolo unde muncesc cei mai multi dintre romanii plecati in strainatate, rata somajului se mentine inca la un nivel rezonabil – in jurul a 8%.

Revenind la Spania, numarul strainilor este de 5,7 milioane sau 12,2% din populatie, cel putin 3,5 milioane provenind din tari sarace, detalii aici. In acelasi timp, numarul somerilor se apropie de 5 milioane, cu 3 milioane peste nivelul din 2007.

Cum am reactiona noi daca am fi in locul lor?

Sa ne gandim acum cum am reactiona noi daca in Romania ar exista 2 milioane de straini care ar accepta sa lucreze pentru salarii in general mai mici decat cele acceptate de romani, in timp ce rata somajului ar depasi 20%, ceea ce inseamna ca peste 1,5 milioane de persoane nu isi gasesc de lucru si traiesc doar din ajutorul de somaj sau alt tip de ajutoare sociale oferite de stat?

Cat succes ar avea partidele extremiste care ar promite expulzarea strainilor si mai multe locuri de munca pentru romani?

Luand in considerare situatia Spaniei putem intelege de ce unele dintre tarile membre UE refuza deocamdata sa deschida complet piata muncii pentru muncitorii din estul Europei.

Citeste si comenteaza pe Businessday.ro.