In anul 2010, Romania a cheltuit 2,4 miliarde de lei pentru activitatea de cercetare-dezvoltare, adica 0,47% din PIB, in scadere foarte usoara- 0,01 puncte procentuale fata de anul 2009, anunta Institutul National de Statistica intr-un comunicat remis HotNews. La sfarsitul anului 2010, mai precizeaza documentul, isi desfasurau activitatea in cercetare-dezvoltare 39.065 salariati, numar in scadere cu 3.355 salariati fata de 2009.

Intra in text pentru a vedea cat aloca alte state in cercetare-dezvoltare, de ce e atat de important acest domeniu si unde se afla cei mai multi cercetatori.

Stirea se actualizeaza.

  • Cheltuielile efectuate pentru activitatea de cercetare-dezvoltare

In anul 2010, au fost cheltuite pentru activitatea de cercetare-dezvoltare 2,4 miliarde de lei, din care 2,04 miliarde pe cheltuieli curente, respectiv 84,7% si 368,4 milioane lei cheltuieli de capital (15,3 %). Ponderea investitiilor in dotarea firmelor de cercetare-dezvoltare a crescut cu 3,4 in 2010.

Vezi aici productia stiintifica pe domenii

In anul 2010, cercetarea fundamentala (cercetarea care nu are in vedere o aplicatie deosebita sau specifica) a

cercetatori dupa varsta

cercetatori dupa varsta

Foto: Hotnews

inregistrat o usoara crestere cu 0,6 puncte procentuale in cheltuielile totale comparativ cu anul 2009, respectiv de la 42,3% la 42,9%. Cercetarea aplicativa (orientata, in principal, spre un scop sau un obiectiv practic specific) a avut in anul 2010 o crestere de 1,2 puncte procentuale in cheltuielile totale, respectiv de la 48,8% la 50,0%.

Pentru dezvoltarea experimentala (care se foloseste de cunostintele acumulate in vederea lansarii de noi produse sau procedee sau imbunatatirea substantiala a celor deja existente), din cheltuielile totale a fost alocat un procent de numai 7,1%.

  • Ce cerceteaza ai nostri cercetatori?

In primul rand ingineria si pe urma stiintele naturale. In agricultura sunt tot mai putini, desi aici ar fi loc destul de muncit.

In 1995 a avut loc cea mai mare reducere ca numar (datorat plecarilor in strainatate si a celor “naturale”), dupa care a existat un usor reviriment. Din 2006, revirimentul a intarziat sa apara incat asistam iar la o descrestere a numarului de cercetatori. Femeile sunt mai dispuse sa renunte, in timp ce barbatii sunt mai dispusi sa cerceteze. Acest lucru are legatura cu faptul ca femeile mai fac copii, in vreme ce, probabil, numarul barbatilor gravizi continua sa fie foarte discret.

cheltuieli cercetare

cheltuieli cercetare

Foto: Banca Mondiala

Dupa sursele de finantare ale cheltuielilor totale de cercetare-dezvoltare in anul 2010, fondurile publice au cea mai ridicata pondere, mentinandu-se la 54,4% urmate de sursele de la intreprinderi, in scadere cu 2,5 puncte procentuale, comparativ cu anul 2009 (32,3% fata de 34,8%).

Din fondurile publice cele mai mari sume au primit unitatile din sectorul guvernamental (47,3%), urmate de unitatile din sectorul invatamant superior (31,4%) si unitatile din sectorul intreprinderi (21,2%).

  • Salariatii din activitatea de cercetare- dezvoltare

La 31 decembrie 2010, lucrau in activitatea de cercetare-dezvoltare 39.065 persoane, cei mai multi lucrand in domeniul stiintelor ingineresti si tehnologice- 44,3%, urmat de domeniul stiintelor naturale si exacte cu o pondere de 16,1%.

Numarul cercetatorilor din aceste domenii este semnificativ, respectiv 14.498 persoane in domeniul stiintelor ingineresti si tehnologice si 4.200 persoane in domeniul stiintelor naturale si exacte.

  • Cine investeste si in ce anume in lume?

Japonia investeste tot mai mult, SUA ii cumpara gata formati, Franta si-i stimuleaza financiar suficient de bine incat sa produca si sa-i tenteze, Germania se uita in ce zona sa si-i formeze in asa fel incat viitorul sa nu-i prinda nepregatiti samd. In Romania, cercetarea e un fel de …mai bine nu zic, ca iar vor sar unii sa-mi spuna ca sunt vulgar.

Japonia isi creste in acest an bugetul destinat cercetarii, alocand 414 milioane de dolari tinerilor cercetatori, scrie revista Science. Cercetarile în domeniul ştiinţelor vieţii şi tehnologiilor ecologice vor fi finantate cu 932 milioane dolari. Vor stimula cercetarile din zona celulelor stem, ale medicinei regenerative, tratamente impotriva cancerului si in neurostiinte. Reduc cheltuielile in cercetarea energiei atomice si mai dau bani pentru crearea unui nou program al Agentiei pentru Stiinta si Tehnologie, destinat utilizarii energiei solare. China aloca si ea circa 30 de miliarde anual pe cercetare. Romania- 0,48% din PIB. Vedeti aici productia pe domenii. Mi se pare cea mai desteapta cheltuiala a banului, investitia in R&D

  • Sa aruncam o scurta privire spre ceea ce inseamna sectorul R&D la noi.

Cateva constatari: tot mai putini sunt atrasi de aceasta zona. Explicatiile sunt la indemana. Un sector prost platit, insuficient respectat socialmente si insuficient fructificat. Suntem tara care i-a dat lumii pe Vlaicu, Coanda, Hulubei, fara sa-i pun la socoteala pe cercetatorii in economie. Suntem atat de prosti incat pe cei mai buni i-am lasat sa plece si ne miram apoi ca importam inventiilor lor, sub forma a tot felul de produse/aparate etc.