​​Statele europene nu au facut tot ce trebuia pentru a-si rezolva slabiciunile din sectorul financiar, a declarat miercuri presedintele american Barack Obama, citat de Reuters. Luni, liderul american afirmase ca criza datoriilor din Europa "sperie intreaga lume", adaugand ca deciziile europenilor de stavilire a crizei "nu au fost atat de rapide pe cat ar fi trebuit". Agentia de presa noteaza ca afirmatiile lui Obama mentin presiunea pe liderii din zona euro pentru a rezolva criza datoriilor din regiune.

Barack ObamaFoto: Reuters

Obama a spus miercuri ca redresarea economiei americane a fost afectata de probleme globale, printre care valul de revolte din lumea araba care au urcat preturile la energie si de sanatatea fiscala a tarilor europene.

"In Europa, n-am vazut ca ei sa se ocupe de sistemul financiar si de cel bancar atat de eficient pe cat trebuiau sa o faca", a spus liderul american.

Reuters reaminteste ca presedintele Obama, ale carui sanse de a obtine un nou mandat la Casa Alba au fost afectate de rata mare a somajului si de temerile privind o noua recesiune in Statele Unite, a spus luni ca criza datoriilor din Europa "sperie intreaga lume", adaugand ca deciziile europenilor de stavilire a crizei "nu au fost atat de rapide pe cat ar fi trebuit".

Declaratia lui Obama a provocat reactia imediata a ministrului german al Finantelor, Wolfgang Schauble, care a ridicat tonul la Statele Unite ale Americii, avertizand ca nu "problemele Europei sunt cauza problemelor" Americii, "chiar daca Obama crede contrariul".

"Unii nu sunt nemultumiti de maniera in care responsabilii politici din Zona euro rezolva criza", a constatat Schauble, intr-o conferinta de presa organizata la Berlin de institutul de cercetari economice Bruegel. Dar "Europa avanseaza pas cu pas si va continua sa o faca".

Vizibil agasat, Schauble a declarat ca este "in continuare mult mai usor sa dai sfaturi altora decat sa iei decizii care te privesc direct. Pot si eu sa dau sfaturi guvernului american".

Pentru a iesi din criza, pentru Europa "nu exista o cale usoara, avem nevoie sa respectam consolidarea bugetara", a adaugat Schauble, in conditiile in care SUA cer Zonei Euro sa demareze programe de relansare economica.