Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat in sedinta sa de joi sa mentina dobanda-cheie la nivelul de 6,25 la suta pe an; gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar si mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.

"CA al BNR reafirma ca banca centrala va monitoriza in continuare evolutiile interne si ale mediului economic international, astfel incat, prin ajustarea corespunzatoare a instrumentelor de care dispune, sa asigure realizarea stabilitatii preturilor pe termen mediu si a stabilitatii financiare", se arata in comunicatul BNR

Oamenii de afaceri asteptau o relaxare a politicii monetare, desi analistii avertizasera ca este foarte probabil ca BNR sa mai astepte putin pentru a vedea cum evolueaza lucrurile inafara tarii. Procesul dezinflationist si o "miscare" slaba a creditului ar fi putut constitui argumente in favoarea rreducerii dobanzii cheie. In plus, daca Romania va dori sa adere la euro, trebuie sa ajunga cu nivelul RMO la 2%.

  • rata anuala a inflatiei se va apropia de tinta stabilita

Analiza evolutiei indicatorilor macroeconomici indica accentuarea procesului de dezinflatie, in linie cu asteptarile bancii centrale. In conditiile unei scaderi pronuntate a preturilor volatile ale produselor alimentare si ale disiparii treptate a efectului de runda intai generat de majorarea TVA in iulie 2010, rata anuala a inflatiei a scazut pentru a treia luna consecutiv, pana la nivelul de 4,25 la suta in luna august a.c. comparativ cu 7,93 la suta in luna iunie. De asemenea, rata anuala a inflatiei de baza CORE2 ajustata a coborat la nivelul de 2,92 la suta in luna august comparativ cu 4,74 la suta in luna iunie.

Procesul de dezinflatie va continua in perioada imediat urmatoare astfel incat rata anuala a inflatiei se va apropia de tinta stabilita. Accelerarea dezinflatiei in conditiile mentinerii ratei dobanzii de politica monetara si a unei volatilitati moderate a cursului de schimb al leului se traduce intr-o intarire a conditiilor monetare reale in sens larg, de natura sa sprijine convergenta inflatiei catre obiectivele stabilite pe termen mediu.

  • Reluarea cresterii economice a continuat dar intr-un pas incetinit

Reluarea cresterii economice a continuat dar intr-un pas incetinit, pe fondul inrautatirii apetitului global fata de risc si a perspectivelor cresterii economice la nivel mondial, precum si al sporirii incertitudinilor privind evolutia crizei datoriilor suverane din zona euro. Dinamica productiei industriale si a exporturilor s-a temperat, in timp ce revigorarea creditului acordat sectorului privat, in special a imprumuturilor in moneda nationala, ramane modesta. Este insa de asteptat ca tendinta de incetinire a redresarii economiei romanesti sa fie temporar contracarata in a doua parte a anului curent de performantele agriculturii.

Perspectivele arata consolidarea procesului de dezinflatie, dar si mentinerea incertitudinilor legate de evolutiile mediului extern, ale fluxurilor de capital, ale preturilor administrate, precum si ale unor preturi volatile. In consecinta, banca centrala va ajusta gradual conduita politicii monetare tinand cont de aceste evolutii si in contextul aplicarii angajamentelor asumate de autoritatile din Romania in cadrul acordurilor de finantare convenite cu institutiile internationale.

  • Reluarea durabila a cresterii economice trebuie sa aiba in vedere si stimularea economisirii in lei

Prin asigurarea stabilitatii preturilor concomitent cu mentinerea stabilitatii financiare se creeaza conditiile reducerii durabile a costului creditului in lei, proces pe care BNR il incurajeaza. Reluarea durabila a cresterii economice trebuie sa aiba in vedere si stimularea economisirii in lei, de natura sa asigure sustenabilitatea deficitului extern si sa reduca treptat dependenta de finantarile externe.

In acest context, CA al BNR a decis mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 6,25 la suta pe an. Totodata, CA al BNR a hotarat gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar si mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si, respectiv, in valuta ale institutiilor de credit.

BNR va continua sa monitorizeze atent evolutiile interne si ale mediului economic global, astfel incat, prin adecvarea instrumentelor sale, sa asigure atingerea obiectivelor de stabilitate a preturilor si de stabilitate financiara, si pe aceasta baza o crestere economica de durata, in contextul realizarii angajamentelor stabilite in acordurile cu Uniunea Europeana, Fondul Monetar International si alte institutii financiare internationale.

Potrivit calendarului anuntat, urmatoarea sedinta a CA al BNR dedicata politicii monetare va avea loc in data de 2 noiembrie 2011, cand va fi analizat noul Raport trimestrial asupra inflatiei.