Finlandezii de la Nokia pleaca. Inainte de ei au mai plecat si altii: Nestle si-a mutat in 2008 productia de inghetata in Bulgaria, Coca Cola a inchis la Iasi si s-a mutat in Moldova, Kraft Food a relocat productia de inghetata tot la bulgari, van Melle si-a mutat businessul in alte tari din Europa etc. De ce se muta companiile, care sunt criteriile dupa care isi aleg noua destinatie, cum influenteaza piata locala a muncii si ce pot face Guvernele pentru a evita asemenea mutari, afla citind randurile de mai jos.

O parte din datele de mai jos provin de la OECD, altele fac parte din studiul realizat de compania de consultanta AT Kearney (ATK): „Offshoring opportunities amid economic turbulence. The AT Kearney Global Services Location Index 2011 ”. ATK analizeaza potentialul a 50 economii pentru a atrage

Cele mai bune scoruri sunt obtinute de India, China si Malaezia, fiind cele mai atractive tari pentru delocalizarea serviciilor. Acestea s-au mentinut in primele trei pozitii din anul 2003, cand s-a realizat primul raport in domeniu.

Tarile baltice au urcat in clasament, datorita reducerilor de cheltuieli si de salarii, devenind mai competitive in termeni de costuri.

Studiu A.T. Kearney

serviciile in curs de delocalizare in aceste tari. Sunt urmarite trei componente: atractivitatea financiara, abilitatile si disponibilitatea fortei de munca si mediul de afaceri.

Romania ocupa locul 25 in randul celor 50 tari analizate. Fata de anul 2009, pe fondul crizei economice, Romania a coborat 4 locuri in clasament.

In randul tarilor din regiune, Romania se pozitioneaza mai bine decat Ungaria (locul 31), Cehia (locul 35), Slovacia (locul 40). Cu toate acestea, Polonia si Bulgaria ne devanseaza, pozitionandu-se pe locul 24, respectiv 17.

motive delocalizare

motive delocalizare

Foto: Hotnews

Cele mai bune scoruri sunt obtinute de India, China si Malaezia, fiind cele mai atractive tari pentru delocalizarea serviciilor. Acestea s-au mentinut in primele trei pozitii din anul 2003, cand s-a realizat primul raport in domeniu.

Tarile baltice au urcat in clasament, datorita reducerilor de cheltuieli si de salarii, devenind astfel mai competitive in termeni de costuri. Astfel, acestea se pozitioneaza pe primele 14 locuri: Estonia (locul 11), Letonia (locul 13) si Lituania (locul 14).

Exista un potential important, neexploatat pana in prezent, in domeniul globalizarii serviciilor. Pe termen lung, vom asista la delocalizarea a tot mai multor servicii in afara tarilor unde se afla consumatorii finali.

Pe termen mediu si lung, schimbarile demografice din statele dezvoltate vor incuraja trendul de delocalizare in domeniul serviciilor catre statele in curs de dezvoltare.

  • Cel mai mult sunt cautate tarile cu fiscalitate avantajoasa

"Inchiderea de fabrici este o tendinta in derulare de mai multi ani in Romania. Acest aspect este deosebit de

criterii selectie delocalizare

criterii selectie delocalizare

Foto: Hotnews

dureros, tinand cont de faptul ca in comparatie cu alte tari nivelul industriei locale este slab. Ne asteptam la un nou val de inchideri de fabrici in toate industriile in 2011, iar principala problema este ca, tinand cont de investitiile straine directe mici si eficienta limitata de a atrage noi investitori, Romania risca sa piarda potentialul de centru industrial al Europei", declara in urma cu ceva vreme Michael Weiss, vicepresedinte si partener al companiei de consultanta manageriala A.T. Kearney.

Principalul motiv este de natura financiara, mai spunea Weiss.

  • Ce pot face Guvernele pentru a evita delocalizarile?

-Sa asigure un mediu de afaceri prietenos, cu taxe si impozite transparente si rezonabile ca nivel.

-Sa fie constiente ca firmele se afla intr-o competitie globala pentru atragerea de investitii straine, dimensionand sistemul de impozite intr-o maniera mai atragatoare decat tarile din jur

-Sa duca o diplomatie economica proactiva

-Flexibilitate si un grad redus de birocratie

Cel mai mult sunt cautate tarile cu fiscalitate avantajoasa. In 88 la suta din cazuri, acesta este principalul motiv. Urmeaza calitatea resurselor umane, sprijinul autoritatilor sau chiar si imaginea tarii in care isi vor muta businessul.

  • Nu e de neglijat gradul de sindicalizare (cu cat mai mic cu atat mai bine pentru cei care isi muta afacerea) sau statutul fiscal privilegiat acordat expatilor.

locuri de munca

locuri de munca

Foto: Hotnews

Cazuri concrete care sa ilustreze in Romania concluziile studiului AT Kearney sunt Bunge, (care detine marcile Unisol si Floriol) care a inchis fabrica Muntenia din Capitala in anul 2005, vanzand cu 29 de milioane de euro terenul (pe care daduse doar doua milioane de euro cu doar cativa ani inainte). Ulterior, Bunge a mai inchis si fabricile din Oradea si Iasi, dar terenurile acestora nu au fost vandute din cauza crizei. "Jucatorii internationali isi optimizeaza productia la nivel european pentru a avea mai multe rezultate pozitive in comparatie cu competitorii. Interesul lor principal nu este piata locala, ci piata internationala. Astfel, unitatile de productie sunt comparate cu rezultatele altor fabrici din alte tari si doar cele mai bune vor putea supravietui", mai spunea Weiss.

Americanii de la Kraft Foods au inchis fabrica de ciocolata de la Brasov, singura unitate de productie a grupului la nivel local, si a disponibilizat 440 de angajati pentru a reloca activitatea in Bulgaria. Si producatorul de bauturi racoritoare Coca-Cola a mutat anul trecut productia de la Iasi, fabrica in care lucrau 75 de persoane, in Republica Moldova, ca urmare a "evaluarilor periodice de activitate si infrastructura", in conditiile in care fabrica de la Iasi producea in principal pentru Republica Moldova.

  • Castigatori ai delocalizarilor sunt in primul rand tarile asiatice, unde costurile cu forta de munca sunt mult mai reduse

Cele mai multe delocalizari sunt in zona productiei, urmate de servicii. Castigatori ai delocalizarilor sunt in primul rand tarile asiatice, unde costurile cu forta de munca sunt mult mai reduse. De regula, transferul se face dinspre tarile dezvoltate catre economiile emergente, chiar daca uneori infrastructura este deficitara, lucru care creste considerabil costul cu transportul.

Una peste alta, delocalizarile fac parte din businessul global, axat pe maximizarea eficientei. Cata vreme investitorii gasesc nise de crestere a profiturilor prin plecarea in alte tari, o vor face.