Guvernul spaniol a injectat 7,55 miliarde de euro din fonduri publice in patru case de economii, a anuntat vineri Banca Spaniei, procesul de recapitalizare a sectorului financiar inceput in 2009 fiind astfel incheiat, potrivit AFP.

"Procesul de recapitalizare este complet. Toate entitatile indeplinesc noile niveluri de solvabilitate", a declarat intr-o conferinta Miguel Angel Fernandez Ordonez, guvernatorul bancii Bancii Spaniei.

Oficialul a mai aratat ca rezultatele acestui proces sunt pozitive, mai ales ca vine intr-una din cele mai nefaste perioade pentru sectorul financiar din ultimii ani. "Noi nu am avut aceleasi probleme ca in alte tari. Nu exista solutii bune sau rele, ci solutii adaptate circumstantelor sau timpurilor", a spus el.

In ultimii doi ani, sub presiunea autoritatilor, casele de economii, entitati regionale care au fost considerate cea mai slaba veriga a sistemului financiar spaniol, au fuzionat pentru a-si reduce numarul de la 45 la 15, cele mai multe dintre acestea devenind banci comerciale.

Totodata, pentru a linisti pietele, guvernul socialist de la Madrid a decis in martie sa impuna o capitalizare mai ridicata pentru intregul sector bancar. Ulterior, Banca Spaniei a identificat patru banci si noua case de economii care nu indeplinesc aceste criterii si le-a cerut sa se recapitalizeze pana la 30 septembrie, in principal din fonduri private.