Grecia va rata tintele de deficit de care depinde ajutorul financiar de la organismele internationale in acest an si anul viitor, potrivit cifrelor publicate duminica de Ministerul grec al Finantelor, dupa aprobarea de catre Guvern a proiectului de buget pe 2012, scrie Reuters.

Guvernul socialist al lui George Papandreou a fost validat in acelasi timp cu un plan de reducere drastica a numarului de bugetari, problema cea mai controversata pentru deblocarea ajutorului financiar din partea Uniunii Europene (UE) si a Fondului Monetar International (FMI) .

Aceste reforme cerute de creditorii Atenei sunt cele mai sensibile in ochii opiniei publice. Dar, Grecia nu mai poate face fata fara asistenta financiara internationala, inclusiv transa de 8 miliarde de euro in prezent in asteptarea concluziilor inspectorilor UE, FMI si ai Bancii Centrale Europene.

Atena se asteapta acum ca deficitul sau sa fie de 8,5% din produsul intern brut (PIB) in acest an, in timp ce UE si FMI au cerut ca deficitul sa nu depaseasca 7,6% din PIB. Proiectul de buget prevede ca deficitul sa fie redus la 6,8% in 2012, fata de o tinta de 6,5%. Aceasta depasire a tintei de deficit in 2011 inseamna ca Grecia va avea nevoie de doua miliarde de euro suplimentar pentru a-si finanta cheltuielile din acest an.

Concedieri importante in randul bugetarilor

Aceasta inseamna, de asemenea, ca marirea impozitelor si reducerile salariale anuntate in ultimele doua luni de catre guvernul Papandreou nu au fost suficiente pentru redresarea finantelor tarii, scrie Reuters.

Ministrii europeni de Finante, care se intalnesc luni si marti la Luxemburg pentru a discuta problema Greciei, trebuie sa astepte raportul inspectorilor "troicii" (FMI, UE si BCE) inainte de a lua o noua decizie.

In ultimele patru zile, liderii greci au avut discutii cu expertii FMI-UE-BCE. Pentru a-i convinge sa elibereze o noua transa de ajutor financiar, Atena s-a angajat sa instituie noi taxe, sa micsoreze salariile functionarilor publici cu 20% si sa reduca numarul bugetarilor cu 20% pana in 2015.

Printre masurile de austeritate, profund nepopulare, in timp ce Grecia este de trei ani in recesiune, este concedierea functionarilor publici, decizie care va fi foarte greu acceptata intr-o tara unde 20% din forta de munca este angajata in serviciul statului si s-a bucurat, pana in prezent, o garantie a locului de munca.

Guvernul a anuntat ca 30.000 de angajati la stat isi vor pierde locul de munca pana la sfarsitul anului, salariile lor urmand sa scada cu 40%.

Sindicatele au anuntat greve si demonstratii in urmatoarele saptamani.