Banca Centrala Europeana (BCE), care a redus de doua ori dobanda de politica monetara in acest an, ar putea sa anunte joi o reducere a acesteia, in cadrul ultimei reuniuni ad hoc sub presedintia lui Jean-Claude Trichet, in plina criza a Zonei Euro, relateaza AFP.

"Intrevedem o reducere de 25 de puncte procentuale a dobanzii BCE in cadrul reuniunii din 6 octombrie", la Berlin, afirma Julian Callow si Frank Engels, de la Barclays Capital. O astfel de reducere ar aduce barometrul costului creditelor in Zona Euro la 1,25%.

Economistii de la RBS cred ca BCE va aduce dobanda pana la 1%, cel mai mic nivel istoric.

"Aceasta decizie nu va fi adoptata cu unanimitate" in consiliul guvernatorilor, adauga acestia, "dar, avand in vedere rapiditatea deteriorarii situatiei de pe pietele financiare, cred ca o majoritate va sustine o reducere importanta".

Cei mai recenti indicatori economici au relansat temerile legate de reinstalarea recesiunii in tarile bogate, iar la inceputul lui septembrie BCE a revizuit in scadere previziunile de crestere economica pentru Zona Euro.

In plus, presedintele Bancii centrale austriece, Ewald Nowotny, a declarat recent ca "reduceri ale dobanzilor nu pot fi excluse".

Tranzitia din fruntea BCE ar putea si ea sa pledeze pentru o astfel de miscare. Francezul Jean-Claude Trichet, al carui mandat se incheie in 31 octombrie, ar putea incerca sa-i usureze sarcina succesorului sau, italianul Mario Draghi.