Rezervele valutare ale Bancii Nationale a Romaniei (BNR) se situau la nivelul de 33,62 miliarde de euro la finele lunii septembrie, cu 1,07 miliarde de euro mai mult decat in luna anterioara, potrivit datelor bancii centrale.

In cursul lunii septembrie, operatiunile financiare la capitolul intrari au fost de 2,02 miliarde de euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finantelor Publice, alimentarea contului Comisiei Europene, venituri din administrarea rezervelor internationale, precum si aprecierea dolarului american, yenului japonez si lirei sterline fata de euro, cu impact asupra cresterii valorice a partii din rezerva internationala denominata in aceste trei valute.

Totodata, au fost consemnate iesiri de 948 milioane de euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, plati de rate si dobanzi in contul datoriei publice denominate in valuta.

In acelasi timp, rezerva de aur s-a mentinut la 103,7 tone, valoarea acesteia fiind de 4,01 miliarde de euro. In total, rezervele internationale ale Romaniei (valute plus aur) la finele lunii sunt de 37,64 miliarde de euro, fata de 36,76 miliarde de euro la 31 august.

Platile scadente in luna octombrie 2011 in contul datoriei publice denominate in valuta, directe sau garantate de Ministerul Finantelor Publice, insumeaza 114,1 milioane de euro.