Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Accizele vor fi calculate in 2012 la un curs de 4,3001 lei/euro, cu 3,46 bani mai mare decat in 2011

Accizele vor fi calculate anul viitor la un curs de 4,30 de lei/euro, stabilit luni de Banca Centrala Europeana. Cursul este cu 3,46 de bani mai mare decat cel fata de care s-au calculat accizele anul acesta. Codul Fiscal prevede ca valoarea accizelor si a taxei de poluare ce vor fi colectate in anul urmator sa fie calculata in functie de cursul Bancii Centrale Europene din prima zi lucratoare a lunii octombrie. Categoriile de produse accizabile care privesc mari categorii de populatie sunt benzina, motorina, electricitatea, produsele din alcool si tutun.

De ce a plecat ministrul Ion Ariton in Rusia

Ministrul Economiei, Ion Ariton, se afla in perioada 3 - 5 octombrie la Moscova, unde participa la reuniunea unei Comisii interguvernamentale romano-ruse de colaborare economica si tehnico-stiintifica. Potrivit Ministerului Economiei, Ion Ariton se va intalni cu presedintele Gazprom, Alexei Miller, precum si cu conducerea companiilor rusesti Mechel si Lukoil. Intalnirea cu Miller este cruciala in conditiile in care trebuie puse la punct cateva proiecte comune, se arata intr-o analiza HotNews.ro. Posibile teme de discutie: Renegocierea Conventiei semnata la Moscova in 1996 cu Federatia Rusa, importurile de gaze, dezvoltarea a 10 depozite de gaze in Romania si proiectul South Stream. Potrivit unor informatii transmise in luna iulie de Ministerul Economiei la solicitarea HotNews.ro, procesul de renegociere a conventiei de la Moscova este in desfasurare. Aceasta conventie este foarte importanta in conditiile in care face referire atat la cantitatile de gaze rusesti livrate in Romania, cat si la tranzitul in tari terte. O modificare esentiala a intelegerii va fi introducerea dreptului de a revinde in alte state gazele livrate de Rusia pentru consumatorii romani.

Consortiile energetice europene au inceput oficial lupta pentru gazele din Azerbaidjan

Consortiile energetice europene au inceput oficial lupta pentru gazele din Azerbaidjan. 1 octombrie a fost data-limita impusa de Azerbaidjan consortiilor europene pentru transmiterea proiectelor tehnice si financiare in vederea transportului gazelor din uriasul zacamant Shah Deniz catre statele Uniunii Europene. In acest moment exista trei proiecte care concureaza pentru obtinerea gazului azer: proiectul Nabucco, sustinut de Comisia Europeana, interconectorul Turcia-Grecia-Italia si conducta Trans-Adriatica. Toate cele trei proiecte au un scop comun: ocolirea Rusiei si reducerea dependentei de gazele exportate de Gazprom. Mai exista si o a patra varianta de transport al gazelor din Azerbaidjan, avand in vedere ca in urma cu cateva zile unul dintre actionarii de la Shah Deniz a propus o alternativa mai ieftina. Grupul britanic British Petroleum a aratat ca are in vedere o noua optiune pentru a transporta gazele spre Europa: este vorba despre un proiect care sa transporte gazul azer prin Turcia, Bulgaria si Romania spre Austria. Primele gaze de la zacamanatul Shah Deniz 2 urmeaza sa fie produse in 2017.

Samsung, de acord sa faca toate schimbarile cerute de Apple la tableta Galaxy 10.1 pentru a pune capat interdictiilor de vanzare

Samsung s-a declarat de acord sa faca toate schimbarile cerute de Apple la tableta Galaxy 10.1 pentru a pune capat interdictiilor de vanzare. Samsung le-a trimis celor de la Apple o astfel de propunere, pentru a putea lansa tableta in Australia. Initial Apple a acuzat Samsung ca incalca 13 patente cu tableta Galaxy 10.1, iar compania asiatica a facut constant schimbari, astfel ca au ramas doar trei elemente divergente pe care Samsung se declara gata sa le schimbe. De doua ori s-a amanat lansarea tabletei in Australia si se zvoneste ca Samsung ar fi dispusa sa plateasca daune financiare numai sa se ridice restrictia.