Ancheta de familie a INS: venituri medii de 2408 lei/gospodarie si cheltuieli de 2150 lei

de DP     HotNews.ro
Marţi, 4 octombrie 2011, 10:05 Economie | Finanţe & Bănci

Potrivit rezultatelor anchetei bugetelor de familie furnizate de Institutul National de Statistica, in trimestrul al doilea din acest an, veniturile totale medii lunare au fost de 2408 lei pe gospodărie şi 835 lei pe persoană. Veniturile băneşti au fost, în medie, de 1994 lei lunar pe gospodărie (692 lei pe persoană), iar veniturile în natură de 414 lei lunar pe gospodărie (143 lei pe persoană). Cheltuielile totale ale populaţiei, au fost, în aceeasi perioada, de 2159 lei lunar pe gospodărie (749 lei pe persoană) şi au reprezentat 89,7% din nivelul veniturilor totale.

Veniturile

Salariile şi celelalte venituri asociate lor au format cea mai importantă sursă de venituri (47,6% din veniturile totale ale gospodăriilor în trimestrul I, respectiv 48,6% în trimestrul II 2011).

La formarea veniturilor totale ale gospodăriilor, au contribuit, de asemenea, veniturile din prestaţii sociale (24,0%, în scădere cu 0,9 puncte procentuale faţă de trimestrul I 2011), veniturile din agricultură cu 4,0%, veniturile din activităţi neagricole independente cu 2,6% şi cele din proprietate şi din vânzări de active din patrimoniul gospodăriei cu 1,8%. O pondere importantă deţin şi veniturile în natură (17,2%), în principal,
cheltuieli
Foto: Hotnews
contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (15,4%). Diferenţe de nivel şi, mai ales, de structură între veniturile gospodăriilor s-au înregistrat în funcţie de mediul de rezidenţă.

În trimestrul II 2011, veniturile totale medii pe o gospodărie din mediul urban au fost cu 27,2% mai mari decât ale gospodăriilor din mediul rural şi cu 10,2% mai mari faţă de ansamblul gospodăriilor. În urban, veniturile gospodăriilor au provenit în proporţie de 62,3% (60,6% în trimestrul I) din salarii, de 23,5% (24,0%) din prestaţii sociale, veniturile în natură reprezentând 8,1% din total (9,2% în trimestrul I 2011).

În rural, principala sursă a veniturilor gospodăriilor a reprezentat-o producţia agricolă, care a asigurat 40,9% din totalul veniturilor. Cea mai mare parte a acestora (31,1% din totalul veniturilor) a fost formată de contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii, veniturile băneşti din agricultură asigurând 9,8% din veniturile gospodăriilor din mediul rural. O contribuţie importantă la formarea veniturilor gospodăriilor rurale a revenit şi veniturilor din prestaţii sociale (24,9%) şi celor salariale (25,7%).

Cheltuielile gospodariilor

Cheltuielile totale ale populaţiei, au fost, în trimestrul II 2011, în medie, de 2159 lei lunar pe gospodărie (749 lei pe persoană) şi au reprezentat 89,7% din nivelul veniturilor totale. Principalele destinaţii ale cheltuielilor efectuate de gospodării sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii şi transferurile către administraţia publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale, sub forma impozitelor, contribuţiilor, cotizaţiilor, precum şi acoperirea unor nevoi legate de producţia gospodăriei (hrana animalelor şi păsărilor, plata muncii pentru producţia gospodăriei, produse pentru însămânţat, servicii veterinare etc.). Cheltuielile pentru investiţii, destinate pentru cumpărarea sau construcţia de locuinţe,
venituri
Foto: Hotnews
cumpărarea de terenuri şi echipament necesar producţiei gospodăriei, cumpărarea de acţiuni etc. deţin o pondere foarte mică în cheltuielile totale ale gospodăriilor populaţiei.

Unele particularităţi în ceea ce priveşte mărimea şi structura cheltuielilor totale de consum sunt determinate de mediul de rezidenţă. Astfel, în timp ce nivelul cheltuielilor totale de consum, medii lunare pe o gospodărie, este mai mare în urban faţă de rural cu 444 lei, cel pentru consumul alimentar este mai mare cu numai 39 lei. Aceasta derivă din faptul că, în rural, 42,2% din cheltuielile pentru consumul alimentar reprezintă contravaloarea consumului din resurse proprii.

În urban, consumul de produse alimentare din resurse proprii a acoperit 18,9% din cheltuielile pentru consumul alimentar. Conform clasificării standard pe destinaţii a cheltuielilor de consum (COICOP), produsele alimentare şi băuturile nealcoolice au deţinut, în trimestrul II 2011, în medie, 43,3% din consumul gospodăriilor, în creştere cu 1,3 puncte procentuale faţă de trimestrul I 2011.

O componentă a consumului, cu pondere relativ mare în cheltuieli, este legată de locuinţă (apă, energie electrică şi termică, gaze naturale, combustibili, mobilier, dotarea şi întreţinerea locuinţei). În trimestrul II 2011, acesteia i s-a alocat din cheltuielile totale de consum 19,3%. Cea mai mare parte a cheltuielilor cu locuinţa (15,3%) a fost absorbită de consumul de utilităţi necesare funcţionării şi încălzirii locuinţei (apă, energie electrică şi termică, gaze naturale şi alţi combustibili). La polul opus s-au situat cheltuielile efectuate de gospodării pentru hoteluri, cafenele şi restaurante (1,3%) şi cele pentru educaţie (0,7%).


Citeste mai multe despre   












Intreb BT. Intalnire online: Credite pentru IMM-uri, in 2018. Doi specialisti raspund intrebarilor cititorilor, vineri, de la ora 12:00

Doi specialisti in credite pentru IMM de la Banca Transilvania raspund vineri, 15 decembrie 2017, de la ora 12.00 la intrebari puse de cititorii StartupCafe.ro si HotNews.ro, la o noua intalnire online "Intreb BT", pe tema creditelor pentru intreprinderi mici si mijlocii - IMM. Daniel Szekely si Marsela Petreus vor raspunde la intrebari pe teme precum planificarea creditarii, la inceputul unui nou an de business, tipuri de credite, in functie de nevoile afacerii, tipuri de garantii.
  • Pune intrebarile folosind formularul de comentarii de pe StartupCafe.ro

1834 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
    Intrebare ... (Marţi, 4 octombrie 2011, 10:21)

    rmalu [utilizator]

    Nu ar fi frumos ca, langa aceste date, sa fie si cele in care se arata cat la suta dintre cheltuieli (tot in medie) nu sunt necesare? De exemplu: cat la suta din mancarea cumparata se arunca din diverse motive (tinuta pana expira sau pregatita si nemancata pt. ca a fost prea multa). La fel cu incalzirea, lumina etc. care se folosesc in exces.
    Ar face articolul mult mai interesant, zic eu.
    • +1 (1 vot)    
      Chiar credeti... (Marţi, 4 octombrie 2011, 10:44)

      george [anonim] i-a raspuns lui rmalu

      ... ca mai exista familii sarace care-si permit sa arunce mancarea sau sa foloseasca in exces caldura sau lumina (ca sa va citez), sau este o gluma si nu m-am prins eu? Din ce mediu social proveniti?
      Cifrele prezentate sunt irelevante! Amestecam bogatii cu saracii si obtinem "medii" la nivel national... aiurea!
  • 0 (0 voturi)    
    media.. (Marţi, 4 octombrie 2011, 13:21)

    tafu [anonim]

    ce bine le da lor la condei media asta...facuta intre citeva mii de "familii" de ex-securisti intrati in afaceri si politica si restul populatiei pauperizate crunt...
    au adunat mere cu pere, au impartit la 22 de milioane de fraieri..si le-a dat un nivel "mediu" de venituri - cheltuieli de aprox in jurul sumei de 500 euro..
    iti vine sa rizi, daca nu e de plins
    oare cit de prosti ne cred astia? INS e institutie de stat, platita din banii nostrii sa ne arunce parf in ochi...


Abonare la comentarii cu RSS



ESRI

Top 5 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă